De ce chelesc bărbații?

©

Autor:

De ce chelesc bărbații?

Pierderea în exces a firelor de păr de la nivelul scalpului reprezintă o problemă comună în rândul bărbaților și este adesea asociată cu îmbătrânirea. În mod firesc, majoritatea oamenilor pierd în fiecare zi aproximativ o sută de fire de păr din cap, această pierdere fiind normală, parte din ciclul normal de creștere și regenerare al părului. Atunci când numărul de fire pierdut este mai mare decât în mod firesc, se poate vorbi despre pierderea în exces a părului. Deși poate avea multiple cauze, statisticile ne spun că există o rată de 50% a acestei condiții la persoanele trecute de 50 de ani. Această rată crește semnificativ odată cu vârsta, ajungând la 80% în rândul bărbaților trecuți de vârsta de 70 de ani. (1) (2)

Din cauza faptului că poate modifica aspectul fizic al unei persoane, chelia, odată apărută, este fie ascunsă, cu ajutorul perucilor sau al pălăriilor, fie este tratată, cu ajutorul cremelor/loțiunilor topice, al medicamentelor sau prin efectuarea unei intervenții chirurgicale. Anual sunt cheltuite miliarde de euro pentru prevenirea sau tratarea căderii părului, opțiunile de tratament fiind eficiente în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, pentru ca tratamentul să fie eficient este nevoie de consultarea unui medic specialist. Nu toate cremele sau medicamentele existente pe piață vor oferi rezultatele scontate. (2) (3)

Care sunt factorii de risc și cauzele pentru care chelesc bărbații?

Genetica reprezintă principala cauză dar și principalul factor de risc. Astfel, dacă în familie există persoane care se confruntă cu problema căderii părului, există șanse relativ mari ca moștenitorii direcți să dezvolte aceeași problemă. În funcție de istoricul familiei, semne ale pierderii părului pot apărea încă din adolescență. (1) (3)

Evenimentele cu o puternică încărcătură emoțională. Șocurile puternice sau evenimentele traumatice pot provoca pierderea temporară a părului. Pierderea bruscă în greutate, intervențiile chirurgicale, dietele sărace în proteine, vitamina B și zinc sau chiar menopauza ar putea provoca, de asemenea, căderea temporară a părului. În astfel de cazuri nu este necesar un tratament împotriva cheliei, excepție făcând situațiile în care dieta a provocat căderea părului. În cadrul acestei condiții medicale, denumită și telogen effluvium, părul de regulă nu va cădea în totalitate, ci va deveni mai subțire. (1) (4) (5)

Medicamentele sau suplimentele. Chelia poate să apară în urma efectuării anumitor tratamente, precum cel împotriva cancerului. Substanțele chimice administrate cu scopul tratării cancerului atacă foliculii piloși, ducând la pierderea rapidă a părului de pe întreg corpul. Medicamentele utilizate în tratarea depresiei, artritei, gutei, sau chiar ale unor afecțiuni cardiovasculare (precum hipertensiunea arterială) pot avea, de asemenea, ca efect advers căderea părului. Tocmai de aceea, se consideră că diabetul, cancerul, artrita, guta, depresia, cât și problemele cardiovasculare reprezintă un factor de risc, tratamentul împotriva acestor boli fiind obligatoriu și de regulă cu efecte adverse. (1) (2) (3)

Deficiențele nutriționale. Tulburările de dietă sau de alimentație pot provoca anomalii la nivelul foliculilor de păr, creșterea firelor de păr fiind încetinită. O dietă săracă în proteine, vitamine și minerale ar putea cauza căderi ale părului, dar și o creștere mult mai lentă a firelor de păr. (2)

Psoriazisul, una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii, apare inclusiv la nivelul scalpului. În funcție de severitatea sa și de modul în care afecțiunea este gestionată, se poate ajunge la căderea temporară a părului. Acest lucru este cauzat de scărpinatul excesiv, ca urmare a mâncărimilor provocate de scalare. (6)

 

Dermatita atopică, o altă afecțiune comună apărută la nivelul pielii reprezintă un factor de risc în dezvoltarea alopeciei areata. Considerată o tulburare autoimună dificil de diagnosticat, alopecia areata provoacă pierderea recurentă a firelor de păr și poate afecta orice zonă piloasă. (7)

Tratamentele sau coafurile care pot deteriora foliculii piloși. Dreadurile, strânsul părului în mod regulat în coadă, purtarea extensiilor lipite sau legate mult prea strâns de baza părului, purtarea excesivă a unor benzi elastice, utilizarea excesivă a pieptenului sau folosirea repetată a anumitor produse care conțin chimicale sau parfumuri pot deteriora foliculii. O astfel de tulburare ar putea duce la pierderea părului, în astfel de situații vorbindu-se despre alopecie de tracțiune. (1) (2) (8)


Data actualizare: 26-03-2023 | creare: 16-01-2019 | Vizite: 4726
Bibliografie
(1) What Causes Hair Loss in Men? link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/men-hair-loss-causes
(2) Hair Loss and Balding: Causes, Symptoms & Treatments link: https://www.livescience.com/34731-hair-loss-alopecia-treatment.html
(3) Hair loss, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
(4) Is telogen effluvium reversible? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321590.php
(5) Is Stress Causing Your Hair Loss? link: https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/is-stress-causing-your-hair-loss.aspx
(6) Does Psoriasis Cause Hair Loss? link: https://www.healthline.com/health/psoriasis-and-hair-loss#temporary-hair-loss
(7) Atopic Dermatitis May Increase Risk of Alopecia Areata, link: https://www.belgraviacentre.com/blog/atopic-dermatitis-may-increase-risk-of-alopecia-areata
(8) Traction alopecia: Symptoms and prevention, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320648.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noutăți în tratamentul cheliei - rezultate spectaculoase
  • MIT: Căderea părului se intensifică iarna
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  •