De sunt bărbații bogați și locuitorii de pe coasta oceanului mai predispuși la cancer de piele?

©

Autor:

De sunt bărbații bogați și locuitorii de pe coasta oceanului mai predispuși la cancer de piele?
Un studiu recent condus de Universitatea McGill investighează motivele pentru care persoanele din regiunile Atlanticului din Canada sunt mai predispuse la dezvoltarea melanomului comparativ cu restul populației canadiene. Studiul oferă înțelegere valoroasă în prevenția cancerului de piele la nivel național.
Creșterea incidenței melanomului, o formă mortală de cancer de piele, este o problemă globală, inclusiv în Canada. Estimările actuale arată că până la 1 din 3 canadieni vor dezvolta o formă de cancer de piele în timpul vieții lor. Provinciile atlantice, cum ar fi Insula Prințului Eduard (PEI) și Nova Scotia, înregistrează cele mai mari rate de incidență a melanomului din țară, în timp ce provinciile învecinate, cum ar fi New Brunswick, Newfoundland și Labrador, au rate sub sau comparabile cu media națională.

Pentru a înțelege această discrepanță, cercetătorii au analizat expunerea la UV și comportamentele legate de soare în diferite grupuri socio-economice din Canada Atlantică. Au luat în considerare variabile precum venitul, nivelul de educație și genul.

Rezultatele studiului indică faptul că indivizii cu venituri mai mari sunt mai expuși riscului de a dezvolta melanom. Factorii de risc includ un număr mai mare de arsuri solare pe parcursul vieții, utilizarea lămpilor de bronzat cu UV și tendința de a se bronza. Similar, persoanele cu studii universitare au rate mai mari de expunere la soare în scopuri recreative, dar sunt mai puțin predispuse la utilizarea lămpilor de bronzat.

Studiul a relevat, de asemenea, că bărbații sunt mai sceptici în ceea ce privește utilizarea cremei de protecțe solară comparativ cu femeile. Aceasta ar putea explica ratele mai mici de incidență și mortalitate a melanomului în rândul femeilor, deși acestea tind să poarte mai puține haine cu mâneci lungi și să folosească mai frecvent aparatele de bronzat.

Surprinzător, comunitățile cu cel mai mare risc, cum ar fi PEI și Nova Scotia, aveau o mai mare conștientizare a riscurilor asociate cu expunerea la soare, dar totuși înregistrau un număr mai mare de arsuri solare și expunere la soare.

În concluzie, cercetătorii sugerează că eforturile de sănătate publică ar trebui să fie adaptate pentru a ținti grupuri demografice specifice. De asemenea, subliniază rolul direct pe care guvernele îl pot avea în combaterea ratelor crescânde de melanom, sugerând eliminarea taxelor de vânzare pentru cremele de soare ca o măsură de promovare a utilizării acestora.

Studiul subliniază necesitatea unor politici de protecție a lucrătorilor în aer liber și a unor campanii de conștientizare adaptate diferitelor grupuri demografice, pentru a aborda complexitatea factorilor de risc asociați cu melanomul.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-09-2023 | creare: 05-09-2023 | Vizite: 168
Bibliografie
Why men, wealthy people and maritime residents are more likely to develop skin cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230831121720.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Alunițele cu fire de păr nu sunt maligne (canceroase)
  • Crema cu FPS 30 poate amâna debutul melanomului
  • Cum ne protejăm de cancerul de piele?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum