Stigmatizarea socială este frecvent percepută în rândul pacienților cu psoriazis

©

Autor:

Stigmatizarea socială este frecvent percepută în rândul pacienților cu psoriazis
Diverse variabile socio-demografice, asociate cu boala sau cu personalitatea pacientului cu psoriazis, ar putea prezice gradul de stigmatizare pe care îl percepe în mod subiectiv acesta. Stigmatizarea socială reprezintă astfel un fenomen tot mai frecvent resimțit de persoanele afectate de această patologie.

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică, cronică, care se localizează deseori la nivelul scalpului, al coatelor, genunchilor și pe spate, și care inevitabil are un impact psiho-emoțional dramatic asupra pacientului.

Mai multe informații despre psoriazis puteți găsi aici.

Studiul transversal a constat în administrarea chestionarelor pentru aprecierea gradului de stigmatizare percepută celor 514 pacienți care au luat parte la analiză.

Conform rezultatelor, circa 73% dintre pacienți au reportat faptul că au resimțit la un moment dat stigmatizarea din partea colectivității, afectând semnificativ calitatea vieții, favorizând astfel inhibiția socială, antrenând astfel dificultăți în alegerea unui partener de viață.

Identificarea pacienților vulnerabili cu ajutorul variabilelor utilizate în analiză ar putea fi utilă în tratament, stabilizarea psihologică și emoțională reprezentând unul dintre obiectivele terapeutice.

Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul științific British Journal of Dermatology.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 28-12-2019 | creare: 29-07-2016 | Vizite: 2816
BibliografiePerceived stigmatization common for patients with psoriasis, link:
https://medicalxpress.com/news/2016-07-stigmatization-common-patients-psoriasis.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  • Psoriazisul ar putea fi prevenit cu extractul de vanilie artificial
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum