Decesele de dinainte de pandemie, la fel de dramatice ca cele din timpul pandemiei

©

Autor:

Decesele de dinainte de pandemie, la fel de dramatice ca cele din timpul pandemiei
În timpul pandemiei cu COVID-19, cele mai tulburătoare scene au fost considerate imaginile cu pacienți care mor în izolare, incapabili să fie alături de cei dragi în ultimele lor momente. Un nou studiu arată că decesele înregistrate înainte de pandemie erau la fel de tulburătoare în majoritatea locurilor de pe glob.
Studiul a clasat 81 de țări în funcție de modul în care sistemele de sănătate din țară asigură bunăstarea fizică și mentală a pacienților la sfârșitul vieții. Doar șase țări analizate au obținut un scor favorabil (notat cu A), în timp ce 36 au obținut scoruri foarte rele (notat cu D sau F). Pentru a compila clasamentele, Finkelstein și colegii au chestionat peste 1.200 de îngrijitori din mai multe țări pentru a identifica ceea ce este cel mai important pentru pacienți la sfârșitul vieții.

Cercetătorii au cerut apoi experților în îngrijire paliativă din întreaga lume să evalueze sistemele de sănătate din țările lor pe baza a 13 factori ponderați pe care oamenii i-au enumerat cel mai adesea, inclusiv gestionarea adecvată a durerii și confortului, a avea un spațiu curat și sigur sau a fi tratat cu amabilitate.

Regatul Unit a obținut cel mai înalt punctaj în clasament, fiind urmată de Irlanda, Taiwan, Australia, Coreea de Sud și Costa Rica, care au obținut toate note A. România a obținut scorul C, ocupând locul 41 din cele 81 de țări. Pentru comparație, Statele Unite a ocupat poziția 43, în timp ce unele țări din Europa, precum Portugalia sau Ucraina ori Cehia, au ocupat o poziție în ultimele 20 de locuri.

„Nu este o coincidență faptul că cele mai bune scoruri au fost obținute de țări bogate, cu sisteme de sănătate bine finanțate, în timp ce țările cu venituri mici și medii s-au descurcat mai rău", spune unul dintre co-autori, Stephen Connor, directorul executiv al Worldwide Hospice Palliative Care Alliance.

Cu toate acestea, faptul că SUA se clasează în partea de jos a clasamentului este dovada faptului că banii nu garantează întotdeauna atenția acordată îngrijirii la sfârșitul vieții. În SUA, comparativ cu alte țări, resursele sunt adesea investite în eforturi de ultimă oră de a prelungi viața, mai degrabă decât în ​​măsuri pentru a asigura confortul și calitatea vieții în ultimele zile ale unui pacient.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-01-2022 | creare: 21-01-2022 | Vizite: 355
Bibliografie
Harrowing deaths are too common in most parts of the world, survey shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220118/Harrowing-deaths-are-too-common-in-most-parts-of-the-world-survey-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Doliul - între normalitate si patologie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum