Descoperire importantă ar putea duce la noi tratamente pentru obezitate

©

Autor:

Descoperire importantă ar putea duce la noi tratamente pentru obezitate
O echipă de cercetători de la Texas A&M AgriLife Research, condusă de Dr. Yuxiang Sun, a realizat o descoperire importantă care ar putea duce la un tratament inovator pentru obezitate și bolile asociate acesteia. Studiul lor, publicat în Molecular Metabolism, se concentrează pe rolul receptorului secretagog al hormonului de creștere (GHSR), implicat în modul în care organismele noastre răspund la foame.

Principalele constatări ale studiului includ:
 • Receptorul secretagog al hormonului de creștere și grelina: GHSR mediază efectele grelinei, cunoscută ca „hormonul foamei”, care promovează alimentația și creșterea grăsimii, activând GHSR pentru a crește apetitul, acumularea de grăsime și rezistența la insulină.
 • Receptorul secretagog al hormonului de creștere în afara creierului: Deși GHSR este activ în mod normal în creier, studiul a descoperit că acesta este surprinzător de activ în macrofage, un tip major de celule imune, în condiții de obezitate.
 • Legătura dintre obezitate și sistemul imunitar: Activitatea GHSR în macrofage crește semnificativ în condiții de obezitate, ceea ce ar putea declanșa inflamația cronică și rezistența la insulină.
 • Rezultatele studiului: Prin dezvoltarea unui model animal unic, echipa a reușit să oprească selectiv activitatea GHSR în macrofage. Acest lucru a redus inflamația sistemică indusă de dietă și rezistența la insulină, precum și infiltrarea macrofagelor, activarea acestora și depunerea de grăsime în țesutul adipos și ficat.
 • Implicații: Descoperirea că GHSR în macrofage joacă un rol cheie în meta-inflamație, promovând infiltrarea și activarea inflamatorie a macrofagelor, deschide posibilități pentru noi abordări terapeutice. Blocarea GHSR în macrofage ar putea fi o terapie imună promițătoare pentru prevenirea sau tratarea obezității, diabetului și inflamației.

În concluzie, studiul adaugă o nouă dimensiune la biologia grelinei, subliniind că ghrelina nu este doar un hormon al foamei, ci și un important senzor de nutrienți și regulator imun. Aceste descoperiri au implicații profunde pentru sănătate și boală.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-01-2024 | creare: 23-01-2024 | Vizite: 433
Bibliografie
Important discovery could lead to novel treatment for obesity, link: https://www.news-medical.net/news/20240118/Important-discovery-could-lead-to-novel-treatment-for-obesity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic
 • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
 • Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum