Care sunt cele mai eficiente medicamente pentru tratarea obezității?

În acest scop au fost aprobate de către FDA (Food and Drug Administration, U.S.) 5 medicamente pentru pierderea în greutate (orlistat, lorcaserină, naltrexonă-bupropion, fentermină-topiramat, liraglutidă), recomandate in două situații:
- la persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 kg/m2;
- persoanelor cu un IMC mai mare de 27 kg/m2 care prezintă cel puțin 1 complicație asociată cu excesul de greutate (diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, dislipidemie/ hiperlipidemie).
Meta-analiza și-a propus să compare eficiența celor 5 medicamente aprobate de FDA prin analiza sistematică a 28 de studii clinice randomizate la care au participat în total 29,018 de pacienți (vârsta medie, 46 ani; media greutăților la înscrierea în studiu, 100.5 kg; media IMC, 36.1 kg/m2).
Potrivit rezultatelor, 23% dintre adulții din grupul de control (placebo) au înregistrat o scădere ponderală de cel puțin 5% din greutatea inițială, comparativ cu:
- 73% dintre participanții care au primit fentermină-topiramat;
- 63% dintre cei care au utilizat liraglutida;
- 55% dintre pacienții care au luat naltrexonă-bupropion;
- 49% dintre cei cărora li s-a administrat lorcaserină;
- 44% dintre cei care au primit orlistat.
Toți agenții terapeutici pentru slăbire analizați, au fost asociați cu o pierdere în greutate semnificativ mai mare comparativ cu substanța placebo la un an, după cum urmează:
- 8.8 kg, valoarea medie în grupul fentermină-topiramat;
- 5.3 kg, valoare medie în grupul care a primit liraglutidă;
- 5.0 kg, valoare medie în grupul naltrexonă-bupropion;
- 3.2 kg, valoare medie în grupul lorcaserină;
- 2.6 kg, valoare medie în grupul care a luat orlistat.
Comparativ cu placebo, administrarea naltrexonei-bupropionului și a liraglutidei a fost asociată cu cel mai mare risc de efecte adverse determinate de opririrea (discontinuitatea) tratamentului.
Rezultatele acestei meta-analize au fost publicate în The Journal of the American Medical Association și sunt extrem de utile pentru alegerea celei mai eficiente terapii farmacologice în managementul obezității, dar și al afecțiunilor asociate cu surplusul ponderal.
Administrarea acestor medicamente în abordarea clinică a supraponderii și obezității este în continuare limitată, mai ales în cazul medicamentelor cu o puternică acțiune adrenergică sau a celor care inhibă activitatea ariilor cerebrale care reglează apetitul.
Pe lângă siguranța și eficacitatea farmacoterapiei, trebuie avute în vedere și alternativele, care cuprind intervențiile comportamentale și nutriționale pentru optimizarea stilului de viață și/sau chirurgia bariatrică, pentru a individualiza procesul de slăbire și a crește eficiența actului terapeutic.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-02-2019 | creare: 17-06-2016 | Vizite: 5560
Bibliografie
Study compares effectiveness of weight-loss drugs, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160614121237.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un studiu nou arată cum acționează metforminul la nivelul ficatului și intestinului pentru a reduce glicemia
- Îmbunătățirea semnalizării unei categorii de receptori din țesutul adipos ar putea ajuta la tratarea obezității
- STUDIU: Semnele bolii cronice de rinichi pot să apară chiar înainte să fii diagnosticat cu diabet
- Insomnia sporește riscul de a dezvolta diabet de tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri puternice in fese
- Ajutor sunt obeza!
- Cum slabesc 25 de kg?
- Complexata de felul cum arat
- Obezitate, cardiaca
- Hernie ombilicala, pancreatita acuta, obezitate gr. 1, hipercolerostemie
- Diabetul insulino depedent asociat cu xenical
- Tratamentul Obezitatii prin montare de balon intragastic temporar