FDA a aprobat balonul gastric nechirurgical pentru tratarea obezității

©

Autor: Redacția ROmedic

FDA a aprobat balonul gastric nechirurgical pentru tratarea obezității
FDA (US Food and Drug Administration) a aprobat un dispozitiv nechirurgical pentru tratarea obezității. Este vorba de un balon intragastic ce poate facilita scăderea în greutate a persoanelor adulte obeze. ReShape Dual Balloon acționează prin umplerea spațiului gastric, oferind senzație de sațietate.

Dispozitivul este introdus pe cale orală în stomac printr-o procedură endoscopică ce nu durează mai mult de 30 de minute, cu pacientul anesteziat local. Odată introdus în stomac, balonul este umplut cu o soluție salină sterilă și albastru de metilen. Balonul gastric trebuie înlocuit la un interval de 6 luni după inserare.

Dispozitivul nu alterează funcțiile stomacului, pacientul fiind solicitat să urmeze o dietă supervizată și un plan de exerciții pentru a crește eficiența dispozitivului și pentru a menține greutatea după slăbire. Este destinat persoanelor care au utilizat și alte metode pentru slăbire ce țin de dietă și sport, însă fără rezultate.

Este recomandat persoanelor obeze cu indicele de masă corporală (IMC) cuprins între 30-40 kg/m2. Nu este indicat persoanele care prezintă presiune crescută a sângelui, colesterol crescut și diabet.

Pentru testarea dispozitivului a fost realizat un studiu clinic pe un grup 326 de participanți obezi cu vârste cuprinse între 22 și 60 de ani și IMC cuprins între 30-40 kg/m2. Dintre aceștia, au fost selectați 187 de indivizi obezi pentru testarea efectivă a dispozitivului în urma căreia s-a observat  o scădere cu 6,8 % a greutății corporale ( aproximativ 7 kg) în 6 luni comparativ cu grupul de control la care s-a observat o scădere cu 3,3% (3,2 kg). După 6 luni de la înlăturarea balonului pacienții au menținut o scădere medie a greutății cu aproximativ 4,5 kg.

Dispozitivul reprezintă o soluție eficientă, nechirurgicală, ușor de implantat și temporară pentru scăderea în greutate, însă trebuie corelată și cu dieta și stilul de viață activ.

Posibilele efecte adverse includ dureri de cap, dureri musculare, senzație neplăcută însoțită de vărsături provocată de anestezie și procedura endoscopică, dureri abdominale, ulcerații gastrice și senzație de indigestie. În unele cazuri pot apărea reacții alergice severe, rupturi esofagiene, infecții și dificultăți de respirație. 

Balonul gastric nu este indicat persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale bariatrice sau gastrointestinale recente, sau celor care au fost diagnosticate cu boli inflamatorii ale intestinului, hernii hiatale, atonie gastrică sau infecții cu H. Pylori, femeilor însărcinate sau care au tratament zilnic cu aspirină.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 24-04-2019 | creare: 31-07-2015 | Vizite: 2694
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum