Descoperirea interacțiunii dintre aportul de (poli)fenol și sănătatea cardiometabolică

Conform oamenilor de știință, această abordare în tratamentul și prevenția celor două patologii a fost îndelung studiată până în prezent, rezultatele ultimelor meta-analize sugerând că aportul de fructe și legume ar putea reduce incidența bolilor cardiovasculare cu mai mult de 80%.
Eșantionul de studiu a fost compus din 525 de voluntari ce au participat anterior la nouă studii clinice între anii 2017 și 2021 în cadrul universității britanice. Specialiștii au determinat, prin acesta, faptul că anumite alimente bogate în polifenoli, precum vinul roșu și uleiul de măsline, au potențialul de a reduce valorile tensiunii arteriale și de a îmbunătăți profilul lipidic seric al persoanelor care urmează diete mediteraneene, contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară și metabolică.
Studiul a fost realizat prin analiza răspunsurilor pe care participanții le-au furnizat prin intermediul unor chestionare de obiceiuri alimentare și a valorilor unor diferiți markeri cardiologici și metabolici ale acestora. Rezultatele acesteia au certificat o corelație pozitivă între consumul de polifenoli și respectarea scorurilor dietetice precum PDI, bazat pe consumul de plante, MIND, folosit pentru pacienții cu afecțiuni neurodegenerative, MED, corespunzător dietei mediteraneene, și DASH, utilizat pentru pacienții cu hipertensiune arterială. Autorii evidențiază și faptul că, dintre aceștia, scorul nutrițional PDI a înregistrat cele mai slabe rezultate.
În contrast, efectul cel mai important al consumului de polifenoli a fost înregistrat asupra hipertensiunii arteriale, întrucât scorul DASH a înregistrat cele mai ample schimbări pozitive. De menționat, însă, este și faptul că lucrarea a relevat implicații asupra sănătății cardiovasculare și a flavanonei, care a influențat pozitiv scorurile MED, PDI și DASH, îmbunătățind markerii cardiometabolici, printre care și glucoza plasmatică a jeun și funcția celulelor beta răspunzătoare de homeostazie, observată prin testele HOMA.
Autorii concluzionează subliniind necesitatea studierii în continuare a acestor interrelații, astfel încât potențialele efecte independente și sinergice ale polifenolilor să fie evidențiate mai exact, menționând posibilitatea de obținere a unor dovezi ce recomandă o dietă bogată în plante.
sursa: News Medical
foto: DanijelaMaksimovic/Shutterstock.com
Data actualizare: 18-05-2023 | creare: 18-05-2023 | Vizite: 532
Bibliografie
Uncovering the interplay between (poly)phenol intake and cardiometabolic health, link: https://www.news-medical.net/news/20230428/Uncovering-the-interplay-between-(poly)phenol-intake-and-cardiometabolic-health.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- A opta măsură a sănătății cardiovasculare: somnul
- Nouă terapie oferă un tratament rapid pentru cauza frecventă a hipertensiunii arteriale
- Ticagrelor reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la diabetici
- Cercetări relevă modul în care un corp cetonic poate îmbunătăți fluxul sangvin către inimă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni