Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale

©

Autor:

Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale

Diversitatea structurală a polifenolilor și prezența lor din abundență în vinul roșu ar putea contribui la beneficiile asupra stării de sănătate a organismului, iar potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry ar putea participa semnificativ și la menținerea sănătății cavității orale.

În mod tradițional, multe dintre beneficiile asociate polifenolilor sunt atribuite activității antioxidante, mai exact capacității lor de a combate agresiunea produsă de radicalii liberi produși în organism. Studii mai recente au semnalat existența unui alt mecanism prin care compușii fenolici ajută la menținerea stării de sănătate, care are la bază interacțiunea moleculelor bioactive cu flora intestinală.

Află mai multe despre polifenoli și alimentele cele mai bogate în acești compuși benefici.


 
Pornind de la premisa conform căreia plantele și fructele produc polifenoli pentru a combate agresiunea patogenilor din mediu și implicit a bacteriilor, respectiv de la concluziile anterioare care sugerează rolul sanogen al compușilor fenolici la care participă și microflora, M. Victoria Moreno-Arribas și colegii au dorit să analizeze dacă același efect protectiv al polifenolilor din vin există și la nivelul cavității orale, un segment de asemenea populat de bacterii comensale.

Cercetătorii au evaluat efectele a doi polifenoli care se găsesc în vinul roșu, respectiv  în extractele comerciale de struguri și vin roșu, asupra bacteriilor Fusobacterium nucleatum, Streptococcus mutans și Porphyromonas gingivalis, care aderă la suprafața dinților și gingiilor și care astfel contribuie la formarea plăcii bacteriene, a cariilor și a bolii periodontale inclusiv.

Lucrând pe modele celulare similare țesutului gingival, cercetătorii au remarcat că acizii cafeic și p-coumarinic izolați din vinul roșu au fost mai eficienți în reducerea capacității bacteriilor de a adera la suprafața țesutului analizat, comparativ cu extractele din vin.

Efectele au fost mult mai semnificative atunci când s-a evaluat efectul sinergic al polifenolilor cu cel al unui probiotic oral, Streptococcus dentisani.

Cercetătorii susțin că metabolizarea polifenolilor începe încă din cavitatea orală, fapt care face posibilă observarea acestor efecte. Tot aceștia recomandă interpretarea cu precauție concluziilor acestui studiu, fiind rezultatele unei cercetări realizate în condiții stricte de laborator pe linii celulare ce nu pot fi extrapolate la oameni, în viața reală, asupăra cărora interacționează o seamă de alți factori benefici și nocivi deopotrivă pentru sănătatea orală.

Altfel spus vinul roșu este o băutură alcoolică ale cărei beneficii sunt dependente de doză, dar și de numeroși factori dietetici și comportamente ale stilului de viață: dietă predominant vegetală la care se asociază surse de alimente de origine animală de calitate și în cantități echilibrate, activitate fizică regulată, combaterea fumatului și a excesului de alcool, coabitarea cu stresul, somnul suficient etc.


Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-10-2019 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 3177
Bibliografie
Wine polyphenols could fend off bacteria that cause cavities and gum disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180221091326.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce alimente pot reduce riscul de inflamații cronice?
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Dispozitivul care curăță dinții în doar 10 secunde
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum