Modificări simple în dietă pot reduce emisiile de carbon și vă pot îmbunătăți sănătatea

©

Autor:

Modificări simple în dietă pot reduce emisiile de carbon și vă pot îmbunătăți sănătatea
Un nou studiu publicat în revista Nature Food sugerează că schimbări simple în dieta zilnică pot avea un impact semnificativ, atât asupra emisiilor de carbon, cât și asupra calității alimentației. Schimbând carnea de vită cu pui sau alegând lapte vegetal în loc de lapte de vacă, amprenta de carbon a unui american mediu ar putea fi redusă cu 35%, în timp ce calitatea dietei ar putea fi îmbunătățită între 4-10%.
Studiul realizat în colaborare de un cercetător de la Universitatea Tulane a analizat datele legate de dietă provenite de la peste 7.700 de americani și subliniază potențialul unei abordări bazate pe „schimbări mici”, care ar putea încuraja mai mulți consumatori să adopte obiceiuri alimentare prietenoase cu mediul. Producția de alimente reprezintă între 25-33% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel național, carnea de vită fiind un contributor principal.

Cercetătorii au identificat alimentele consumate frecvent care au cel mai mare impact asupra climei și au simulat înlocuirea acestora cu opțiuni nutrițional similare, dar cu emisii mai reduse. Cele mai mari reduceri proiectate în emisii au fost observate în cazul preparatelor mixte, precum burritos sau paste, unde înlocuirea cărnii de vită este mai ușoară.

Studiul a inclus și date dietetice pentru copii și a constatat că trecerea acestora la lapte vegetal poate avea un „impact semnificativ asupra amprentei de carbon”. Deși scopul principal al studiului nu a fost identificarea alternativelor sănătoase la alimentele cu amprentă mare de carbon, rezultatele au arătat că dieta a devenit mai sănătoasă în urma acestor schimbări.

În concluzie, studiul demonstrează că schimbări minore în dieta zilnică pot avea un efect pozitiv semnificativ atât asupra mediului, cât și asupra sănătății, fără a necesita schimbări majore de stil de viață.

sursa: Science Daily
foto: Tulane University (Photo by iStock)

Data actualizare: 30-10-2023 | creare: 30-10-2023 | Vizite: 226
Bibliografie
Study shows simple diet swaps can cut carbon emissions and improve your health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231026131443.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: