Despre deficitul sever de vitamina D în Anglia

©

Autor:

Despre deficitul sever de vitamina D în Anglia
Potrivit unui studiu la scară largă, peste jumătate din asiaticii care trăiesc în Anglia au deficit sever de vitamina D, ceea ce îi predispune la infecții respiratorii precum COVID-19 și boli musculoscheletale. Mai mult, peste o treime din populația afro-americană ce locuiește în Anglia are deficit important de vitamina D. Conform rezultatelor publicate în revista Clinical Nutrition, riscul crescut apare mai degrabă la persoanele cu un status socio-economic mai scăzut.
În mod normal, vitamina D este sintetizată în organism în urma expunerii la soare sau poate fi preluată și din alimentație, spre exemplu din uleiul de pește. Ea controlează nivelele de calciu din sânge, ajutând la creșterea unor oase puternice. Acum, din cauza anotimpului de iarnă și a timpului mai redus petrecut afară, nivelele de vitamina D au început să scadă alarmant, sub cele recomandate la nivel global.

Studiul a analizat date provenite de la 440. 581 indivizi din Biobanca Angliei.

Cercetarea arată că anumite grupuri etnice și socio-economice, precum și persoanele care locuiesc în zonele nordice ale Angliei sunt mai predispuse la a avea deficit de vitamina D.

Persoanele cu pielea mai închisă la culoare sunt mai predispuse la deficitul de vitamină D din cauza nivelelor crescute de melanină. Melanina este un pigment al pielii care, în cantitate mare, poate scădea capacitatea de sinteză a vitaminei D.

Potrivit rezultatelor, 57% dintre asiatici aveau deficit sever de vitamina D în lunile de iarnă și primăvară și 50,8%, în lunile de vară și toamnă. De asemenea, 38,5% dintre participanții de origine afro-americană aveau deficit sever de vitamina D iarna și 30,8%, vara. Cea mai scăzută prevalență s-a înregistrat la persoanele de rasă caucaziană.

Mai mult, studiul a arătat că asiaticii sunt mai puțin predispuși să consume pește sau să își administreze suplimente cu vitamina D, în comparație cu alte etnii.

Deși la alte grupuri culturale nu s-a înregistrat o variație sezonieră foarte importantă, la rasa caucaziană, diferențele între nivelele de vitamina D intregistrate iarnă și vara au fost notabile. Astfel, 17,5% dintre caucazieni erau deficitari în vitamina D iarna și 5,9%, vara.

La rasa caucaziană, timpul petrecut în aer liber, precum și utilizarea intensă a televizorului și a calculatorului s-au corelat cu un risc mai mare de deficit de vitamina D.

Aproximativ o treime dintre participanții care locuiau în Edinburgh și Glasgow a avut nivele scăzute de vitamina D iarna. În contrast, locuitorii din sudul Angliei nu au raportat un deficit important, fiind mai predispuși să ia suplimente cu vitamina D și să mănânce mai mult ulei de pește.

Suplimentele cu vitamina D nu sunt scumpe iar dozele care oferă protecție se pot cumpăra de la farmacie chiar și fără prescripție medicală.

Deficitul de vitamina D este o problemă îngrijorătoare, mai ales în contextul actual al pandemiei COVID-19. Studiile clinice au arătat că suplimentele pot ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii și chiar, a deceselor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-12-2020 | creare: 21-12-2020 | Vizite: 530
Bibliografie
'Alarmingly high' vitamin D deficiency in the United Kingdom: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201215091635.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?
  • Legătura dintre locul de muncă și deficitul vitaminei D
  • Deficitul de vitamina D la copiii alăptați la sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum