Deficitul de vitamina D și riscul cardiometabolic la copiii cu supragreutate

©

Autor:

Deficitul de vitamina D și riscul cardiometabolic la copiii cu supragreutate
Deficitul de vitamina D poate fi considerat un marker precoce pentru bolile cardiovasculare, la copiii și adolescenții cu suprapondere și obezitate. Aceasta a fost concluzia unui studiu prezentat în cadrul conferinței ENDO 2017 a Societății de Endocrinologie (Orlando).

Rezultatele acestei analize subliniază rolul monitorizării statusului vitaminei D la copii și adolescenți cu supragreutate, respectiv beneficiile corectării și menținerii  nivelului plasmatic optim al 25-hidroxi-vitaminei D cu scopul de a reduce riscul metabolic,” afirmă autorul principal al studiului, doctor Marisa Censani.

Obezitatea afectează 17% dintre copiii și adolescenții din Statele Unite, fiind un factor de risc pentru hipovitaminoza D. Numeroase studii au relatat o asociere între concentrațiile plasmatice scăzute ale vitaminei D și dislipidemie, respectiv boli cardiovasculare la adulți. Cu toate acestea sunt în continuare date insuficiente cu privire la relația dintre vitamina D, profilul lipidic și impactul lor asupra riscului cardiovascular în copilărie.

În cadrul studiului au fos analizate dosarele medicale aparținând unui număr de 332 copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, monitorizați o perioadă de 2 ani. Dintre aceștia, 178 copii cu vârsta medie de 12 ani au întrunit criteriile pentru suprapondere și obezitate, mai exact valoarea indicelui de masă corporală depășea percentila 85, iar valoarea medie a IMC a fost 31.3 kg/m2. De asemenea, cercetătorii au avut la dispoziție profilul lipidic à jeun doar la 60 de copii. 

33 copii (55%) au prezentat deficit de vitamina D, stabilit la valoarea plasmatică a 25-hidroxi-vitaminei D (25OHD) < 20 ng/ml. Tot aceștia au avut și valori crescute ale trigliceridelor, ale colesterolului total, a non-HDL colesterolului și a LDL colesterolului, comparativ cu adolescenții și copiii cu nivelul plasmatic al 25OHD > 20 ng/ml.
 
În rândul copiilor cu hipovitaminoză D s-au remarcat și valori cu posibilă semnificație patologică a rapoartelor trigliceride/HDL colesterol, respectiv colesterol total/HDL colesterol, care au fost mult mai crescute în comparație cu cele ale copiilor cu nivel crescut de vitamina D plasmatică.

În concluzie, „deficitul de vitamina D ar putea avea efecte negative asupra fracțiilor lipidice din plasmă cu rol aterogenic, ceea ce ar putea crește riscul cardiovascular și metabolic în rândul copiilor cu suprapondere/obezitate”.

Aflați mai multe despre rolul, sursele din dietă și importanța suplimentării cu vitamina D, din articol.

Sursa: Medscape


 

Data actualizare: 25-12-2022 | creare: 11-04-2017 | Vizite: 2343
Bibliografie
Vitamin D Deficiency Tied to Early Markers of Heart Disease in Overweight Kids, link: https://www.medscape.com/viewarticle/878227
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt cele mai indicate exerciții pentru adolescenții obezi?
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum