Deficitul de vitamina D și riscul cardiometabolic la copiii cu supragreutate

„Rezultatele acestei analize subliniază rolul monitorizării statusului vitaminei D la copii și adolescenți cu supragreutate, respectiv beneficiile corectării și menținerii nivelului plasmatic optim al 25-hidroxi-vitaminei D cu scopul de a reduce riscul metabolic,” afirmă autorul principal al studiului, doctor Marisa Censani.
Obezitatea afectează 17% dintre copiii și adolescenții din Statele Unite, fiind un factor de risc pentru hipovitaminoza D. Numeroase studii au relatat o asociere între concentrațiile plasmatice scăzute ale vitaminei D și dislipidemie, respectiv boli cardiovasculare la adulți. Cu toate acestea sunt în continuare date insuficiente cu privire la relația dintre vitamina D, profilul lipidic și impactul lor asupra riscului cardiovascular în copilărie.
În cadrul studiului au fos analizate dosarele medicale aparținând unui număr de 332 copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, monitorizați o perioadă de 2 ani. Dintre aceștia, 178 copii cu vârsta medie de 12 ani au întrunit criteriile pentru suprapondere și obezitate, mai exact valoarea indicelui de masă corporală depășea percentila 85, iar valoarea medie a IMC a fost 31.3 kg/m2. De asemenea, cercetătorii au avut la dispoziție profilul lipidic à jeun doar la 60 de copii.
33 copii (55%) au prezentat deficit de vitamina D, stabilit la valoarea plasmatică a 25-hidroxi-vitaminei D (25OHD) < 20 ng/ml. Tot aceștia au avut și valori crescute ale trigliceridelor, ale colesterolului total, a non-HDL colesterolului și a LDL colesterolului, comparativ cu adolescenții și copiii cu nivelul plasmatic al 25OHD > 20 ng/ml.
În rândul copiilor cu hipovitaminoză D s-au remarcat și valori cu posibilă semnificație patologică a rapoartelor trigliceride/HDL colesterol, respectiv colesterol total/HDL colesterol, care au fost mult mai crescute în comparație cu cele ale copiilor cu nivel crescut de vitamina D plasmatică.
În concluzie, „deficitul de vitamina D ar putea avea efecte negative asupra fracțiilor lipidice din plasmă cu rol aterogenic, ceea ce ar putea crește riscul cardiovascular și metabolic în rândul copiilor cu suprapondere/obezitate”.
Sursa: Medscape
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
- Sinuzita la copii - medicii pot identifica mai bine copiii care au nevoie de antibiotic
- Aportul excesiv de zahăr în adolescență, potențial factor de risc al tulburărilor psihice
- Obezitatea la adolescenți și declinul cognitiv în viața adultă
- Confuzie tratament hipovitaminoza D
- Deficit de vitamina D
- Formatiune chistica pineala... probleme in urma mai multor diete
- Vitamina D, responsabila de atacurile de panica?
- Obezitatea la copii
- Obezitate la 1an si 8 luni?
- Vitamina oh-25 vitamina D sub limita insa D3 in limite normale
- E bun Detrical?