Deviația de sept: Intervenția chirurgicală este o abordare mai eficientă decât utilizarea spray-urilor nazale

©

Autor:

Deviația de sept: Intervenția chirurgicală este o abordare mai eficientă decât utilizarea spray-urilor nazale
Un studiu recent realizat în Marea Britanie și publicat în revista The BMJ a examinat eficacitatea septoplastiei (o intervenție chirurgicală pentru îndreptarea septului deviat) în comparație cu tratamentul medical bazat pe spray-uri nazale cu steroizi și soluție salină. Studiul, denumit Nasal Airways Obstruction Study (NAIROS), a fost conceput pentru a oferi dovezi concrete și recomandări cu privire la utilizarea septoplastiei, având în vedere lipsa unor linii directoare clare pentru această procedură.
Echipa de cercetare a inclus 378 de adulți cu vârsta medie de 40 de ani (67% bărbați) care prezentau cel puțin simptome moderate de obstrucție nazală asociată cu devierea septului, confirmate printr-un scor mai mare de 30 pe scala Nasal Obstruction and Symptom Evaluation (NOSE). Participanții au fost randomizați pentru a primi fie septoplastie (188 de persoane), fie tratament medical cu spray-uri nazale (190 de persoane).

După șase luni, pacienții au completat testul de rezultate Sino-Nasal Outcome Test-22 (SNOT-22), care evaluează 22 de simptome, fiecare cu un scor între zero și 5, scoruri mai mari indicând simptome mai severe. O diferență de 9 puncte pe această scară a fost definită ca diferență clinic importantă. Scorul mediu SNOT-22 la șase luni a fost de 19,9 în grupul septoplastie și de 39,5 în grupul tratat medical - un avantaj de 20 de puncte pentru cei care au beneficiat de chirurgie.

Rezultatele au fost ajustate și pentru alți factori potențial influenți, cum ar fi vârsta, sexul și severitatea simptomelor la începutul studiului. Îmbunătățirile în scorurile SNOT-22 au persistat la 12 luni în grupul septoplastie, dar într-o măsură mai mică (21,2 față de 30,4 în grupul de management medical).

Cercetătorii au conchis că septoplastia este un tratament superior pentru obstrucția nazală asociată cu devierea septului în comparație cu spray-urile nazale cu steroizi și soluție salină. În plus, studiul pune bazele pentru elaborarea unor linii directoare bazate pe dovezi științifice în acest domeniu.

Un aspect de luat în considerare este rata complicațiilor postoperatorii: 4% dintre pacienții care au suferit septoplastia au avut nevoie de readmisie pentru sângerări, iar 12% au necesitat antibiotice pentru infecții.

Chiar dacă studiul a avut anumite limitări, cum ar fi neinvestigarea tuturor cauzelor posibile de obstrucție nazală înainte de randomizare și impactul potențial al experienței chirurgilor sau al pandemiei COVID-19 asupra rezultatelor, concluziile rămân relevante pentru deciziile clinice și pentru standardizarea tratamentului obstrucției nazale asociate cu devierea septului.

sursa: MedicalXpress
foto: Unsplash/CC0 Public Domain

Data actualizare: 19-10-2023 | creare: 19-10-2023 | Vizite: 311
Bibliografie
Surgery is more effective than nasal sprays for symptoms of a crooked septum, trial finds, link: https://medicalxpress.com/news/2023-10-surgery-effective-nasal-sprays-symptoms.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum