Dieta fără gluten - suficientă pentru a controla complicațiile în boala celiacă?

©

Autor: Redacția ROmedic

Dieta fără gluten - suficientă pentru a controla complicațiile în boala celiacă?
Boala celiacă este o tulburare inflamatorie cronică ce afectează intestinul subțire și poate rezulta în malnutriție. Abordarea convențională a acestei afecțiuni este un regim de viață fără gluten, însă recent au apărut dovezi ale faptului că o dietă fără gluten ar putea să nu fie suficientă pentru a preveni complicațiile grave asociate cu boala celiacă.

În revista Journal of Medicinal Food au fost publicate detaliile unui studiu aparținând departamentului de medicină internă de la Università Cattolica del Sacro Cuore din Roma. Autoarea studiului, Sara Farnetti și coautorii au revizuit literatura în legătură cu dieta fără gluten la pacienții cu boală celiacă și propune recomandări excelente pentru a ameliora funcția pancreatică, permeabilitatea intestinală și funcția vezicii biliare. Aceste tulburări funcționate asociate cu boala celiacă predispun pacienții la obezitate.

Iată ce recomandă autorii studiului:
  • consumul de alimente lipsite de gluten în mod natural, bogate în fibre și cu un indice glicemic scăzut;
  • evitarea produselor cu grasimi hidrogenate și trans;
  • monitorizarea meselor zilnice și a cantității de nichel ingerate;
  • în caz de intoleranță sau alergie la lapte, înlocuirea lactatelor cu alimente cu un conținut ridicat de calciu;
  • verificarea conținutului de acid folic și fier din alimente;
  • suplimente de acid ascorbic și acid citric, pentru a spori absorbția de vitamine și minerale;
  • consumul de alimente și utilizarea metodelor de a găti colagoge și coleretice (stimulează secreția și evaluarea bilei), pentru a îmbunătăți funcția biliară și absorbția vitaminelor solubile în grăsime;
  • reducerea consumului de alimente de conțin acid fitic, pentru a îmbunătăți biodisponibilitatea nutrienților și substanțelor ca fier, calciu, mangan și zinc.

Data actualizare: 10-11-2019 | creare: 15-09-2014 | Vizite: 4135
Bibliografie
1. Is a Gluten-Free Diet Enough to Control the Complications of Celiac Disease?, link: https://www.liebertpub.com/global/pressrelease/is-a-gluten-free-diet-enough-to-control-the-complications-of-celiac-disease/1507/
2. Functional and Metabolic Disorders in Celiac Disease: New Implications for Nutritional Treatment, link: https://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/jmf.2014.0025
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecția cu reovirus ar putea fi implicată în apariția bolii celiace
  • Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
  • Nu evitați alimentele cu gluten dacă nu aveți boală celiacă (Studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum