Dieta de eliminare a glutenului la copiii fără boală celiacă: riscuri sau beneficii?

Pentru a clarifica unele inexactități cu privire la această dietă și a stabili limita între terapie și trend alimentar a fost publicată o sinteză a acestor subiecte în The Journal of Pediatrics.
Conform unei analize realizate pe 1500 de adulți din America care și-au justificat preferința pentru achiziționarea produselor fără gluten, s-au observat următoarele: (1)
- 35% dintre cei intervievați au declarat că au adoptat dieta fără gluten în lipsa unui motiv medical specific;
- 26% au considerat că această dietă este o „opțiune mai sănătoasă” comparativ cu o alimentație care conține gluten;
- 19% au ales dieta fără gluten din pricina motivelor de sănătate (afectare digestivă);
- 13% consumă dieta fără gluten din considerente ponderale;
- 10% au declarat că prezintă în antecedentele familiale rude cu sensibilitate glutenică;
- 9% au apelat la această dietă ca metodă de detoxifiere a organismului;
- 8% urmează această dietă pentru că este un trend în materie de alimentație;
- 8% au citat sensibilitatea la gluten individuală ca justificare a alegerilor dietetice.
Stilul de viață și alimentația adulților se resfrâng deseori asupra dietei copiilor acestora, iar conform autorilor sintezei de față, unii părinți le oferă micuților o dietă fără gluten în absența patologiei celiace documentate medical și fără a se consulta cu un specialist în nutriție pentru a corecta posibilele deficiențe care ar putea să apară.
Una dintre situațiile frecvent întâlnite care trebuia clarificată este reprezentată de subestimarea dezavantajelor dietei fără gluten. În lipsa diagnosticului de boală celiacă sau alergie la grâu, o dietă care nu conține gluten nu prezintă beneficii suplimentare asupra sănătății. Mai mult decât atât, un astfel de tipar alimentar ar putea crește aportul de grăsimi și calorii, contribuind la apariția unor deficiențe nutriționale, în special micronutriente, iar uneori poate masca simptomele celiace, ceea ce ar putea întârzia diagnosticarea corectă a acestei afecțiuni.
Concepția conform căreia glutenul ar fi toxic pentru sănătatea organismului nu este fundamentată din punct de vedere științific.
De asemenea, eliminarea „profilactică” a glutenului din alimentația rudelor de gradul 1 ale persoanelor care suferă de sensibilitate glutenică nu s-a dovedit eficientă în cazul indivizilor sănătoși.
O dietă de eliminare a glutenului din alimentație, corect condusă de un specialist în nutriție ar putea să amelioreze calitatea vieții și sănătatea. Nu există însă suficiente dovezi pentru a susține beneficiile acestei diete în cazul copiilor analizați, dar care nu prezentau semne sau simptome clinice de certitudine pentru boala celiacă sau alergie la grâu. Mai exact, din cauza riscului pentru malnutriție micronutrientă al acestui tip de dietă, ar putea prezenta mai multe dezavantaje pentru sănătate decât s-a crezut inițial.
În acest sens, publicația transmite un mesaj furnizorilor de servicii medicale în legătură cu importanța educației nutriționale în rândul părinților și a adoptării unei atitudini rezervate asupra acestei diete, pentru a prezerva caracterul terapeutic și pentru a evita impunerea inutilă a restricțiilor nutritive în alimentația copiilor, având în vedere perioada fiziologică delicată și nevoile crescute de nutrienți.
Sursa: Medical Xpress
(2) The gluten-free diet in children: Do the risks outweigh the benefits?, link: http://medicalxpress.com/news/2016-05-gluten-free-diet-children-outweigh-benefits.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Compușii din roșii ar putea preveni afecțiunile prostatei?
- Alimentele pe bază de soia ar putea proteja femeile la menopauză de osteoporoză
- Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
- Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
- Probleme multiple: boala celiaca, anemie
- Boala celiaca!
- Boala celiaca!
- Boala celiaca, regim terapeutic si eventual tratament
- Boala celiaca poate da sindrom sufebril prelungit cu sindrom inflamator?
- Diagnosticare boala celiaca
- Dureri umeri, incheieturi, mâini si ghenunchi
- Boala celiaca
- Boală celiaca sau nu