Relația dintre cantitatea de carbohidrați din dietă, sănătatea intestinală și riscul de obezitate
©
Autor: Airinei Camelia

Dieta de tip occidental a fost asociată cu inflamația crescută și disbioza microbiană intestinală, care promovează obezitatea și reduce abundența și diversitatea microbilor benefici, cum ar fi Bifidobacterium sp. și Lactobacillus sp. În contrast, dieta mediteraneană îmbunătățește microbiota intestinală benefică și promovează o viață sănătoasă.
Studiul curent a ipotizat că SCFA, produși de microbiota intestinală, se schimbă odată cu modificările în compoziția microbiotei. Studiul a comparat efectul dietelor LCD și HD asupra nivelurilor fecale de SCFA și markerilor inflamatori la femeile obeze. Metodologia a inclus o strategie de randomizare în blocuri, cu participanții ca unitate de randomizare. S-au considerat cinci blocuri, fiecare cu patru participanți.
Rezultatele studiului
La începutul studiului, nu s-au observat diferențe semnificative în conținutul total de grăsimi, proteine, calorii, carbohidrați și fibre între cele două grupuri studiate, adică LCD și HD. Cu toate acestea, la sfârșitul perioadei de studiu, s-a observat o diferență semnificativă în greutate și circumferința taliei (WC) în ambele grupuri dietetice. De asemenea, a fost observată o scădere semnificativă a raportului talie-șold (WHR) comparativ cu măsurătorile de bază în ambele grupuri. În ceea ce privește markerii metabolici, o reducere mai mare a insulinei serice și HOMA-IR a fost observată în grupul HD în comparație cu grupul LCD.Evaluarea markerilor inflamatori serici a relevat o scădere semnificativă a interleukinei-6 (IL-6) în grupul HD comparativ cu estimările de bază. După intervenție, ambele grupuri au redus semnificativ nivelurile de proteine C-reactive cu sensibilitate înaltă (hs-CRP) serice.
Nivelul seric hs-CRP a influențat semnificativ nivelul fecal de acid butiric. O creștere a serului hs-CRP duce la o reducere a procentului de acid butiric fecal cu 25%. Acidul propionic fecal influențează nivelurile de acid butiric, iar nivelul de insulină serică crește semnificativ nivelul de acid acetic fecal, adică de 8,9 ori.
Concluzii
Studiul curent a dezvăluit că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați îmbunătățește SCFA fecale după un program de pierdere în greutate de o lună. În viitor, sunt necesare mai multe cercetări pentru a elucida mecanismele care stau la baza acestor schimbări și rezultatele pentru sănătatea umană.Trebuie remarcat că studiul nu a observat diferențe semnificative în nivelurile Firmicutes și Bacteroidetes în grupurile LCD și HD înainte și după intervenție. Cu toate acestea, la sfârșitul intervenției, numărul de participanți pozitivi pentru Actinobacteria a fost mai mare în grupul LCD decât în grupul HD. După șase luni de intervenție, nivelurile fecale de acid acetic, butiric și propionic au crescut semnificativ în ambele grupuri dietetice, dar aceste niveluri au fost mai mari în grupul LCD comparativ cu grupul HD.
În concluzie, acest studiu oferă dovezi care sugerează că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate avea beneficii asupra sănătății intestinale, în special în ceea ce privește nivelurile de SCFA fecale. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări pentru a înțelege pe deplin mecanismele și implicațiile acestor descoperiri.
sursa: News Medical
foto: Boontoom Sae-Kor/Shutterstock.com
Data actualizare: 31-10-2023 | creare: 31-10-2023 | Vizite: 642
Bibliografie
The differential effects of low-carb diet and habitual diet on the fecal level of short-chain fatty acid, link: https://www.news-medical.net/news/20231027/The-differential-effects-of-low-carb-diet-and-habitual-diet-on-the-fecal-level-of-short-chain-fatty-acid.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul ridicat de emulgatori poate crește riscul de boli cardiovasculare
- Oamenii selectează „porțiile de mărime potrivită” din alimentele bogate în calorii
- Reducerea consumului de carne roșie și procesată în favoarea alimentelor de origine vegetală ar putea scădea riscul de boli cardiovasculare
- Principalele surse alimentare de prebiotice pentru o digestie mai bună
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum trebuie consumata cantitatea de carbohidrati-zi?
- Asimilare substanţe nutritive
- Tabel valori carbohidrati
- Viata fara carbohidrati simpli?e posibila ?