Dieta mediteraneană și modularea funcției mitocondriale

©

Autor:

Dieta mediteraneană și modularea funcției mitocondriale
Într-un studiu publicat în Experimental Gerontology Journal, autorii au revizuit cunoștințele actuale despre dieta mediteraneană (MedDiet) și rolul mitocondriilor în starea de sănătate generală. Articolul oferă un context despre mitocondrii, care joacă un rol crucial în procesele energetice și răspunsurile fiziologice la expunerea la stres, în special la persoanele în vârstă.
Studiul evidențiază influența dietei mediteraneene asupra funcției mitocondriale, în special în ceea ce privește reducerea riscului de efecte adverse asupra sănătății. Abundența polifenolilor din dieta mediteraneană cu calități antioxidante și capacitatea de a controla mecanismele endogene de apărare antioxidantă sunt bine dovedite. Polifenolii pot reduce inflamația și funcționarea defectuoasă mitocondrială legată de sindromul metabolic. În plus, diferite teste experimentale au arătat că abilitățile antioxidante ale polifenolilor din dieta mediteraneană au scăzut generarea de specii reactive de oxigen mitocondriale și a îmbunătățit deteriorarea mitocondrială și apoptoza.

Cercetările discută, de asemenea, impactul pozitiv al ingredientelor bioactive din dieta mediteraneană, cum ar fi acidul clorogenic, delfinidina, licopenul, resveratrolul și acizii grași cu lanț scurt în reglarea funcției mitocondriale și reducerea inflamației, sindromului metabolic și stresului oxidativ. Potrivit autorilor, aceste constatări susțin ideea că dieta mediteraneană este benefică pentru sănătatea mitocondrială și prevenirea bolilor legate de vârstă.

sursa: News Medical
foto: ART-ur/Shutterstock.com

Data actualizare: 10-04-2023 | creare: 10-04-2023 | Vizite: 248
Bibliografie
Mediterranean diet and the modulation of mitochondrial function, link: https://www.news-medical.net/news/20230407/Mediterranean-diet-and-the-modulation-of-mitochondrial-function.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •