Dietele cu un conținut moderat-scăzut de carbohidrați s-a dovedit a fi sigură pentru persoanele cu diabet tip 1

©

Autor:

Dietele cu un conținut moderat-scăzut de carbohidrați s-a dovedit a fi sigură pentru persoanele cu diabet tip 1
Studiul realizat de Universitatea din Gothenburg, publicat în The Lancet Regional Health - Europe, este cel mai mare de acest fel până în prezent și se concentrează pe efectele unei diete cu conținut moderat redus de carbohidrați la adulții cu diabet de tip 1. Studiul a comparat această dietă cu o dietă tradițională, care conține 50% energie din carbohidrați, în timp ce dieta cu conținut redus de carbohidrați avea 30% energie din aceștia.
Participanții au fost monitorizați 24 de ore din 24 prin monitorizarea continuă a glicemiei, cu înregistrări ale nivelului de glucoză din sânge la fiecare 15 minute pe parcursul celor 16 săptămâni de studiu. S-a observat că participanții care au urmat dieta cu conținut redus de carbohidrați au petrecut mai mult timp în intervalul țintă de glicemie, cu o medie de 68 de minute pe zi în plus față de dieta tradițională, și cu o reducere a timpului cu valori ridicate de glicemie cu 85 de minute pe zi.

Cercetătorii subliniază importanța consultării cu furnizorii de servicii medicale înainte de a face modificări majore în aportul de carbohidrați, în special la copiii cu diabet de tip 1.

Profilul participanților: Studiul a inclus 50 de participanți cu diabet de tip 1, cu vârsta medie de 48 de ani, jumătate femei și jumătate bărbați, toți având niveluri ridicate de glucoză medie și zahăr din sânge pe termen lung.

Calitatea dietei: Ambele diete testate au fost sănătoase în ceea ce privește calitatea grăsimilor și a carbohidraților, incluzând legume, surse de carbohidrați bogate în fibre, grăsimi nesaturate, nuci, semințe și leguminoase, fiind individualizate de un dietetician.

Nu s-au observat efecte adverse ale dietei cu conținut redus de carbohidrați. Nivelurile de colesterol și tensiune arterială au fost similare pentru ambele diete, iar participanții s-au simțit chiar mai mulțumiți de dieta cu conținut redus de carbohidrați.

Sofia Sterner Isaksson, autorul principal al studiului, recomandă ca dieta cu conținut redus de carbohidrați să fie o opțiune de tratament pentru adulții cu diabet de tip 1 cu niveluri ridicate de glucoză, subliniind importanța calității grăsimilor și carbohidraților și a monitorizării dietetice de către furnizorii de servicii medicale.

Profesorul Marcus Lind, responsabil pentru studiu, subliniază necesitatea de a găsi dieta potrivită pentru fiecare pacient în consultare cu profesioniștii din domeniul sănătății și importanța acestui studiu în demonstrarea eficacității și siguranței dietei cu conținut redus de carbohidrați pentru adulții cu diabet de tip 1.

sursa: News Medical
foto: University of Gothenburg (Getty Images)

Data actualizare: 21-12-2023 | creare: 21-12-2023 | Vizite: 720
Bibliografie
Moderate low-carb diet safe and effective for adults with type 1 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20231220/Moderate-low-carb-diet-safe-and-effective-for-adults-with-type-1-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul care îți indică alimentele potrivite pentru flora ta bacteriană
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum