Dietele sănătoase pe bază de plante reduc riscurile de mortalitate pentru vârstnici

Dietele sănătoase pe bază de plante reduc riscurile de mortalitate pentru vârstnici

©

Autor:

Dietele sănătoase pe bază de plante reduc riscurile de mortalitate pentru vârstnici
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrition, Health, and Aging, cercetătorii au investigat efectele pe termen lung ale trei diete predefinite pro-vegetariene (PVG) asupra mortalității de cauză generală È™i specifică (boală cardiovasculară sau cancer) pe o perioadă de 12 ani, într-un eÈ™antion de 597 de adulÈ›i spanioli cu vârsta peste 65 de ani. Cercetarea a utilizat un chestionar bazat pe frecvenÈ›a consumului alimentar pentru a evalua aderenÈ›a la dietă, variabila principală de interes a studiului.
Rezultatele studiului arată că participanÈ›ii cu o aderență moderată la dieta sănătoasă PVG au prezentat un risc redus de mortalitate generală È™i de BCV, în timp ce cei cu o aderență mai mare la dieta nesănătoasă PVG au arătat un risc crescut pentru aceste condiÈ›ii. DeÈ™i dietele pro-vegetariene sunt considerate standardul de aur în alimentaÈ›ia sănătoasă, datele pe termen lung care să ilustreze aceste beneficii sunt încă insuficiente, mai ales în rândul populaÈ›iei vârstnice, un grup focal principal pentru bolile cronice.

Studiul se bazează pe datele colectate prin chestionar, care include detalii demografice, medicale È™i de stil de viață, precum È™i examinări periodice ale sănătății, greutății È™i înălÈ›imii. AderenÈ›a la dieta studiată a fost măsurată utilizând un chestionar de frecvență alimentară validat în Spania, care cuprinde 131 de articole alimentare È™i dimensiunile lor standard de porÈ›ii. IntervenÈ›iile nutriÈ›ionale au folosit modelul gPVG general dezvoltat de Martínez-González È™i modelele sPVG È™i nPVG („sănătos” È™i „nesănătos”), dezvoltate de Satija È™i colaboratorii.

După 12 ani de urmărire, comparativ cu participanÈ›ii cu cea mai scăzută aderență, cei cu aderență moderată la modelul dietetic sPVG au arătat o reducere de 41% a riscului de mortalitate de orice cauză È™i de 53% a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare. Acest lucru sugerează că consumul de fructe È™i legume proaspete, leguminoase, nuci È™i ulei de măsline poate oferi beneficii durabile în lumea actuală, în care populaÈ›ia îmbătrâneÈ™te. TotuÈ™i, studiul nu reuÈ™eÈ™te să elucideze mecanismele prin care aceste alimente conferă protecÈ›ie, aspect ce necesită studii prospective viitoare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-04-2024 | creare: 23-04-2024 | Vizite: 250
Bibliografie
Healthy plant-based diets cut mortality risks for Spain's seniors, link: https://www.news-medical.net/news/20240423/Healthy-plant-based-diets-cut-mortality-risks-for-Spains-seniors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală È™i risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie È™i avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum