Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral

©

Autor:

Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral

Potrivit unui nou studiu, persoanele care urmează o dietă vegetariană bogată în alune, legume și soia ar putea avea un risc mai scăzut de accident vascular cerebral (AVC), în comparație cu cele care au o alimentație bogată în pește și carne.
Studiul a fost publicat în revista Neurology.

La nivel mondial, AVC-ul este a doua cauză de deces, fiind una dintre cauzele principale de debilitate. Mai mult, accidentul vascular cerebral poate crește riscul de demență. Modificările în ceea ce privește regimul alimentar ar putea scădea numărul pacienților cu AVC.

Studiul a inclus două grupuri de participanți de religie budistă din Taiwan, adepți ai dietelor vegetariene și care nu consumau băuturi alcoolice și nu fumau. Primul grup conținea 5.050 de participanți care au fost urmăriți pe o perioadă de 6 ani iar al doilea, 8.302, care au fost urmăriți pe o perioada de 9 ani.

Un procent de 30% dintre toți participanții erau vegetarieni (nu mâncau carne sau pește), iar dintre aceștia, 25% erau bărbați. Vârsta medie a participanților era 50 ani iar niciunul din ei nu a suferit accident vascular cerebral.

În comparație cu non-vegetarienii, vegetarienii aveau o alimentație mai bogată în nuci, legume și soia și consumau mai puține produse lactate. Și vegetarienii și non-vegetarienii consumau aceeași cantitate de ouă și fructe. Vegetarienii mâncau mai multe fibre și proteine din plante, mai puține proteine animale și mai puține grăsimi.

În primul grup de 5.050 participanți, 54 au făcut accident vascular cerebral. Printre cei 1.424 vegetarieni s-au înregistrat 3 cazuri de accident vascular cerebral ischemic (0,21%) față de 28 de cazuri printre cei 3626 non-vegetarieni (0,77%).

După ce s-au efectuat ajustări pentru vârstă, sex, fumat, hipertensiune arterială și diabet, s-a observat că vegetarienii din primul grup aveau un risc cu 74% mai scăzut de accident vascular cerebral față de non-vegetarienii.

În al doilea grup de 8.302 participanții, s-au înregistrat 121 de cazuri de accident vascular cerebral. Dintre cei 2719 vegetarieni din acest grup, 24 (0,88%) au făcut accident vascular cerebral hemoragic și ischemic, față de 97 (1,73%) de cazuri de accident vascular cerebral printre cei 5.583 de non-vegetarieni. După ajustarea variabilelor, s-a observat că vegetarienii din acest grup au avut un risc cu 48% mai scăzut de AVC, cu 60% mai scăzut de AVC ischemic și cu 65% mai scăzut de AVC hemoragic, în comparație cu non-vegetarienii.

În concluzie, rezultatele studiului puncteaza că o dietă vegetariană este benefică, reducând riscul de AVC ischemic, indiferent de prezența hipertensiunii arteriale, a glicemiei și a colesterolului crescut.

Câteva dintre limitele studiului ar fi faptul că dieta participanților a fost evaluată doar la începutul studiului, participanții nu erau fumători și nu consumau alcool și astfel, ar putea să nu fie populația reprezentativă pentru restul persoanelor.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-03-2020 | creare: 05-03-2020 | Vizite: 701
Bibliografie
Eating a vegetarian diet rich in nuts, vegetables, soy linked to lower stroke risk: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200228102225.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Persoanele vegetariene sunt mai introvertite decât cele consumatoare de carne
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum