Din ce motiv anumiți oameni atrag mai frecvent țânțarii decât alții?

©

Autor:

Din ce motiv anumiți oameni atrag mai frecvent țânțarii decât alții?
Abundența acizilor carboxilici asociați pielii constituie unul dintre motivele pentru care anumiți indivizi sunt mai atractivi pentru țânțari și mult mai frecvent mușcați de către aceștia, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista Cell. Studiul nu a documentat toți metaboliții piele umane, astfel că și alte tipuri de compuși ar putea influența atracția diferențială a țânțarilor față de oameni.
Țânțarii reprezintă importanți vectori de răspândire ai multor viruși care afectează populația umană. În ciuda perioadei sale scurte de viață, de până la maximum șase săptămâni, un singur țânțar poate mușca sute de oameni. Țânțarul febrei galbene, denumit aedes aegypti, studiat în numeroase rânduri, este unul dintre cei mai eficienți vectori, deoarece poate vâna gazde umane prin indici senzoriali, cum ar fi căldura corporală, culoarea pielii și dioxidul de carbon expirat (CO2).

În ciuda faptului că nu doar oamenii emană căldură corporală sau expiră CO2, mirosul specific al pielii umane, care este total diferit de cel al animalelor vii, ajută țânțarii să facă diferența dintre țintele umane și cele non-umane. Deși numeroase studii au evidențiat faptul că țânțarii sunt atrași mai puternic de anumiți oameni, mecanismul acestui comportament nu a fost încă pe deplin înțeles. Câteva dintre ipotezele principale non-științifice asociate cu motivul pentru care anumiți indivizi sunt mai atractivi pentru țânțari includ diferența în ceea ce privește tipul de sânge, consumul de bere, microbiota pielii unică a unui individ sau chiar infecția cu parazitul malariei.

Ipoteza potrivit căreia microbiota pielii influențează atractivitatea țânțarilor pentru oameni este în general larg acceptată inclusiv de cercetători, în ciuda lipsei de dovezi. Mirosul pielii umane constă într-un amestec de compuși organici, a căror compoziție exactă nu a fost studiată pe larg. Cu toate acestea, până în prezent nu este clar cât de mare este amploarea variației individuale a mirosului pielii și nici care componente organice sunt implicate în atragerea țânțarilor către oameni.

În studiul actual, cercetătorii au evaluat o serie de compuși din piele care fac distincția între oamenii extrem de atractivi și cei slab atractivi pentru țânțari. Cercetătorii au dezvoltat un test comportamental cu două variante pentru a testa atracția țânțarilor cu un randament mai mare. După analize, a fost evidențiat faptul că țânțarii erau mai atrași de acei oameni care aveau o mai mare abundența a acizilor carboxilici. Grupul care a atras mai ușor țânțarii a produs niveluri mai mari de pentadecanoic, heptadecanoic și nonadecanoic și alți zece compuși neidentificați din aceeași clasă chimică, cea a acizilor carboxilici.

sursa: News Medical
foto: Fendizz / Shutterstock

Data actualizare: 21-10-2022 | creare: 21-10-2022 | Vizite: 321
Bibliografie
Why do some people attract mosquitoes more than others? link: https://www.news-medical.net/news/20221019/Why-do-some-people-attract-mosquitoes-more-than-others.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce țânțarii te preferă pe tine mai mult decât pe alții
  • Mușcătura / înțepatura de păianjen
  • Cum alungă țânțarii unul dintre cele mai vechi insecticide naturale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum