Cum să ții țânțarii departe

©

Autor:

Cum să ții țânțarii departe

Înțepăturile de țânțar cauzează umflături ale pielii însoțite de senzația de mâncărime care dispar, de regulă, în decurs de câteva zile. În unele cazuri, înțepăturile de țânțari pot provoca răspândirea anumitor virusuri sau paraziți, care pot provoca boli grave. Infecțiile provocate de țânțari includ febra galbenă, malaria și unele tipuri de infecții cerebrale (encefalita). (1)

Înțepăturile de țânțari sunt cauzate de femele care străpung pielea și se hrănesc cu sânge. Masculii nu dispun de această capacitate de aspirație a sângelui deoarece nu produc ouă și astfel nu au nevoie de proteine în sânge.

Pe măsură ce un țânțar se hrănește cu sânge, injectează salivă în pielea ta. Proteinele din saliva țânțarilor declanșează o reacție a sistemului imunitar care are ca rezultat umflarea pielii și senzația de mâncărime.

Țânțarii își aleg victimele evaluând mirosul, dioxidul de carbon expirat și substanțele chimice din sudoarea unei persoane.

Pentru a preveni asemenea riscuri, sunt câteva metode prin care poți ține țânțarii la distanță.

Picaridin

Picaridin este un compus sintetic dezvoltat dintr-un extract de plante. Acest compus a fost disponibil în Europa și Australia, dar a fost aprobat pentru vânzare în Statele Unite în 2005.

Picaridin poate fi utilizat pe piele sau pe haine pentru a respinge țânțarii, căpușele și puricii. Picaridin respinge insectele și le face mai puțin probabile să muște. Se pare că îi împiedică pe țânțarii să-și simtă prada. Picaridin nu ucide insectele.

Ventilator

Când stai afară într-o zi caldă, fără vânt, adu un ventilator cu tine. Potrivit American Mosquito Control Association, țânțarii sunt insecte firave (cea mai mare specie cântărește 10 miligrame) care pot fi înlăturate cu ușurință de un ventilator. (2)

Îmbrăcăminte lejeră

Cea mai bună apărare împotriva țânțarilor este să te asiguri că nu pot ajunge la piele. Dar a te acoperi nu este suficient deoarece, țânțarii pot să te înțepe prin haine. Deci, este indicat să porți cămăși și pantaloni largi.

Consumul de băuturi alcoolice

Studiile au arătat că țânțarii adesea vizează consumatorii de bere. Țânțarii sunt, de asemenea, atrași de pielea moale și transpirată. Din moment ce băuturile alcoolice au tendința de a-i face pe oameni să se înroșească și să crească temperatura corpului, acestea cresc șansele înțepăturilor de țânțari. (3)

Haine deschise la culoare

Țânțarii sunt atrași de hainele închise la culoare. În schimb, alege să porți haine albe sau culori pale.

Citrice

Lămâie, busuioc, rozmarin, mentă sunt câteva plante care pot ține țânțarii la distanță. Un studiu publicat în revista științifică PLOS One a investigat 231 de familii din Tanzania, care păstrau plante de lantana (Lantana camara), în timp ce alte 90 de familii nu au făcut-o. La sfârșitul studiului, existau 50% mai puțini țânțari în casele în care exista lantana. (4)

Fumul

În acest caz ai nevoie de un cofraj folosit pentru ambalarea ouălor. Aprinde-l și apoi pune-l undeva în siguranță și lăsă-l să ardă. Mirosul de fum emanat de acesta ține țânțarii la distanță.

Ulei din eucalipt de lămâie

CDC recomandă uleiul de eucalipt de lămâie pentru a menține țânțarii la distanță. Când cercetatorii de la Universitatea din New Mexico au testat o varietate de produse comerciale pentru abilitatea lor de a respinge țânțarii, au descoperit că un produs care conține ulei de eucalipt de lămâie a fost la fel de eficace și de lungă durată ca produsele care conțin DEET. (5)

Uscăciune

Țânțarii sunt atrași umezeală, așa încât este indicat să scapi de obiectele care conțin apă, deoarece țânțarii depun ouă în apropierea apei.

Elimină apa stătătoare de care țânțarii au nevoie să se reproducă. Pentru a păstra casa și curtea liberă de țânțari:

  • Desfă jgheaburile acoperișului.
  • Golește piscinele pentru copii cel puțin o dată pe săptămână, de preferință mai des.
  • Schimbă apa din bazinul pentru păsări cel puțin săptămânal.
  • Scapă de anvelopele vechi din curtea ta.
  • Golește ghivecele aflate în aer liber în mod regulat sau depozitează-le invers pentru a nu colecta apă.


Când să vezi un doctor

Dacă înțepăturile de țânțari par să fie asociate cu simptome mai grave, cum ar fi febră, cefalee, dureri de cap și semne de infecție este necesar să contactezi medicul.


Data actualizare: 23-10-2018 | creare: 23-10-2018 | Vizite: 1478
Bibliografie
1. Mosquito bites. Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mosquito-bites/symptoms-causes/syc-20375310
2. American Mosquito Control Association. Url: https://www.mosquito.org/page/FAQ?&hhsearchterms=%22fan%22
3. Alcohol ingestion stimulates mosquito attraction. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12083361
4. Repellent Plants Provide Affordable Natural Screening to Prevent Mosquito House Entry in Tropical Rural Settings—Results from a Pilot Efficacy Study. Url: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0025927
5. Some surprising results found testing mosquito repellents. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151110171919.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mușcătura / înțepatura de păianjen
  • Cum alungă țânțarii unul dintre cele mai vechi insecticide naturale
  • Anumite culori, precum roșu sau negru, pot atrage țânțarii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum