Dioxina - sistemul actual de alerta rapida in UE este unul bun, afirma ministrul Valeriu Tabara

Data publicării: 25-01-2011

Sistemul actual de alertă rapidă în vigoare în Uniunea Europeană pentru a trata cazuri precum cel al dioxinei din Germania este unul bun, iar acest lucru a fost evidenţiat recent când toate statele membre au fost alertate în interval de câteva ore de situaţia din Germania, a declarat luni ministrul român al agriculturii, Valeriu Tabără, care a participat la reuniunea Consiliului AGRI de la Bruxelles.

"Ministrul german al agriculturii Ilse Aigner a prezentat astăzi un raport extrem de amplu şi analitic, ce cuprinde zece măsuri care sunt necesare pentru a face faţă unei situaţii deosebite, pentru momente ca acesta din Germania (cazul dioxinei - n.red.). Cert este că s-a evidenţiat că sistemul de alertă rapidă la această dată în Uniunea Europeană este unul bun, toate statele membre fiind alertate în câteva ore de situaţia din Germania, inclusiv în legătură cu măsurile luate de autorităţile germane de a bloca efectiv ieşirea cărnii respective în piaţă" - a spus ministrul român al agriculturii.

Oficialul român a adăugat că în perioada următoare va avea întâlniri cu reprezentanţii sectorului sanitar-veterinar din România, cu care va discuta modul de reacţie pentru a face faţă unor cazuri precum cel al dioxinei din Germania, fiind nevoie de o atitudine cu un mai pronunţat caracter proactiv în astfel de situaţii.

Germania a cerut luni adoptarea de măsuri europene pentru a întări securitatea producţiei de furaje, în urma scandalului provocat de contaminarea cu dioxină a producţiei unor ferme de pui şi de porci din Germania. Potrivit ministrului german al agriculturii Ilse Aigner, aceste măsuri vizează eliberarea autorizaţiilor pentru producătorii de furaje, separarea liniilor de producţie pentru grăsimile industriale de cele pentru grăsimile alimentare, precum şi o supraveghere sporită pentru dioxină. Aigner a mai solicitat ajutoare pentru producătorii de carne de porc, pentru a ajuta acest sector să facă faţă scăderii preţurilor.

Săptămâna trecută guvernul german a adoptat o serie de măsuri care obligă producătorii să separe mai bine producţia de alimente de celelalte industrii. Conform noilor măsuri, este interzisă producerea, la aceeaşi instalaţie, a grăsimilor animale şi a grăsimilor utilizate în industrie. În plus, producătorii de furaje ar urma să fie supuşi unor controale mai stricte şi vor fi sancţionaţi mai dur în caz de infracţiuni.

De la începutul lunii ianuarie, Germania este afectată de un nou scandal alimentar după descoperirea de ouă, şi apoi de carne de porc, contaminate cu dioxină, un reziduu de combustie care în doze mari poate fi cancerigen. La originea contaminării s-ar afla amestecul de grăsimi destinate utilizării industriale cu grăsimile destinate alimentaţiei animale.
Sursa: Agerpres, 25-01-2011, Vizualizari 298
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.