Diversitatea anticorpilor scade pe măsură ce îmbătrânim

©

Autor:

Diversitatea anticorpilor scade pe măsură ce îmbătrânim
Sistemul nostru imunitar nu mai este la fel de eficient pe măsură ce îmbătrânim. Suntem tot mai predispuşi la infecţii iar vaccinurile nu mai reuşesc să asigure de fiecare dată protecţia dorită. Echipa dr. Dario Riccardo Valenzano a realizat un studiu în acest sens, bazându-se pe observaţii asupra peştilor killi, o specie cu o durată mică de viaţă.
Au descoperit că înainte de a împlini 4 luni de viaţă, aceşti peşti au o diversitate mai modestă de anticorpi circulanţi comparativ cu peştii mai tineri. Acest fapt ar putea contribui la o scădere a funcţionalităţii sistemului imunitar. Este cunoscut că sistemul imunitar răspunde constant unor noi atacuri din partea patogenilor şi îşi aminteşte răspunsul cu ocazia unei noi infectări cu acelaşi patogen. „Ne-am propus să aflăm mai mult despre repertoriul de anticorpi la vârste înaintate. Este dificil să studiem sistemul imunitar pe tot parcursul vieţii unui om. Mai mult, nu putem decât să studiem anticorpi proveniţi din probe de sânge periferic, deoarece este mai dificil să folosim probe recoltate din ţesuturi. Din acest motiv am decis să introducem în studiu peştii killi. Trăiesc foarte puţin şi putem beneficia de probe din diverse ţesuturi.” afirmă dr. Valenzano.

Peştii killi sunt vertebratele cu cea mai mică durată de viaţă care pot fi studiate în laborator. Trăiesc doar 3-4 luni şi au devenit obiectul mai multor studii referitoare la procesul de imbătrânire. Echipa dr. Valenzano a reuşit să descrie cu multă acurateţe toate tipurile de anticorpi produşi de peştii killi. Peştii mai în vârstă au alte variante de anticorpi în circulaţia sangvină şi acestea sunt mai puţin diversificate decât în cazul peştilor tineri. „Dacă avem mai puţini anticorpi pe măsură ce îmbătrânim, abilitatea de a răspunde infecţiilor scade. Ne dorim să investigăm în continuare cauzele ce determină reducerea capacităţii limfocitelor B de a produce diferiţi anticorpi şi dacă acestea pot fi reconvertite pentru a putea fi eficiente din nou.” adaugă dr. Valenzano.

sursa: Science Daily
foto: Pestișorul african (Notobranchius furzeri) poate fi folosit pentru a studia îmbătrânirea sistemului imunitar. © Max Planck Institute for Biology of Ageing

Data actualizare: 01-04-2022 | creare: 01-04-2022 | Vizite: 370
Bibliografie
Less antibody diversity as we age, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220328092103.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou pas spre crearea unui medicament pentru tratarea rapidă și completă a alergiilor
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum