Au fost identificate 6 substanțe naturale care ar putea încetini îmbătrânirea

©

Autor:

Au fost identificate 6 substanțe naturale care ar putea încetini îmbătrânirea
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să afle secretul tinereții fără bătrânețe. În prezent există un mare interes pentru o serie de medicamente precum rapamicina și metformina, care ar putea prelungi durata de viață și de asemenea, lupta împotriva diverselor boli.

Totuși, un nou studiu sugerează că anumite extracte de plante au chiar un efect mai puternic anti-îmbătrânire, datorită moleculelor pe care le conțin. O echipă de cercetători de la Universitatea Concordia din Canada a condus peste 10000 de studii privind extractele de plante care ar putea crește speranța de viață a levurilor (ciuperci unicelulare care produc fermentația alcoolului). Levura este una din cele mai studiate forme de viață în cercetări privind longevitatea, datorită asemănărilor dintre modul de îmbătrânire la nivel celular dintre acesta și ființele umane.

În total, au fost descoperite 6 noi grupe de molecule care întârzie îmbătrânirea la levuri

Una dintre aceste molecule, mai exact un extract din scoarță de salcie (Salix alba), a fost descrisă în literatură drept cea mai bună substanță farmacologică care prelungește viața. S-a demonstrat că extractul din scoarță de salcie crește speranța medie de viață a levurilor cu 475% și speranța maximă de viață cu 369%. Restul de extracte provin din Cimicifuga racemosa, Valeriana officinalis L. , Passiflora încarnata L. , Ginko biloba și Apium graveolens L.

Descoperirea poate fi una de importanță majoră în cazul în care ar fi aplicată și la alte specii decât la levuri. Efectele extractelor ar putea fi chiar mai puternice decât cele ale rapamicinei și metforminei. Mai mult, pe lângă faptul că încetinesc îmbătrânirea, compușii ar putea avea efecte benefice și la nivel celular, prevenind diverse boli, precum cancerul.

În condițiile în care este mai dificil să tratezi o boală decât să o previi, intervențiile la nivel molecular pot să întârzie simultan debutul și progresia multor boli care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Cercetătorii afirmă că vor continua studiul extractelor de plante însă de această dată pe animale de laborator, la care vor căuta să observe efectele asupra îmbătrânirii și asupra cancerului.

Studiul a fost publicat în Oncotarget.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 29-03-2016 | creare: 29-03-2016 | Vizite: 3038
Bibliografie
Scientists have isolated 6 natural compounds that could help us slow down ageing, link: https://www.sciencealert.com/scientists-have-isolated-6-natural-compounds-that-could-help-us-slow-down-ageing
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îmbătrânirea ar putea intensifica efectele negative ale unei diete bogate în sare
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum