A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă

©

Autor:

A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
Îmbătrânirea este un proces fiziologic care este în mod frecvent și eronat asociat cu un grup de boli cauzate de regulă de acumularea în cursul vieții a unor factori de risc genetici, ambientali, metabolici, însă aceasta nu este o regulă.

Îmbătrânirea sănătoasă este definită drept absența dizabilităților, a simptomelor depresive și respiratorii, a deficitului cognitiv și a afecțiunilor cronice, printre care se numără cancerul și bolile coronariene.

Un studiu publicat în jurnalul științific al Societății Americane de Gerontologie a semnalat faptul că un consum adecvat de fibre provenite din cereale și derivate, fructe și legume, ar putea preveni sau întârzia instalarea bolilor și a dizabilităților în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 50 de ani.

Datele au fost colectate cu ocazia studiului populațional Blue Mountains Eye Study, care a examinat timp de 10 ani o cohortă formată din 1,609 adulți cu vârsta minimă de 50 ani. Printre obiectivele studiate, a fost analizat și efectul carbohidraților din dietă asupra procesului de îmbătrânire.

În acest scop au fost evaluați următorii factori: aportul total de carbohidrați, aportul total de fibre, indexul glicemic, încărcătura glicemică și aportul total de zaharuri simple. Astfel s-a remarcat o influență substanțială a aportului de fibre asupra procesului de îmbătrânire.

Conform rezultatelor studiului, participanții care au înregistrat un aport crescut de fibre au avut o probabilitate cu 80% mai mare de a îmbătrâni sănătos după cei 10 ani de urmărire pe care i-a presupus studiul. Prin urmare, aceștia au prezentat un risc mai redus de a suferi de hipertensiune arterială, diabet zaharat, demență, depresie și dizabilități funcționale, care ar putea reduce atât cantitatea, dar și calitatea vieții odată cu înaintarea în vârstă.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru formularea recomandărilor nutriționale privind aportul de fibre din dietă, pornind de la rezultatele acestui studiu.

Între timp se recomandă o alimentație echilibrată, bogată în surse hrănitoare de fibre alimentare: cereale integrale și derivate, fructe, vegetale și leguminoase, pentru menținerea stării de sănătate pe termen lung.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 01-11-2021 | creare: 02-06-2016 | Vizite: 1590
Bibliografie
Dietary fiber intake tied to successful aging, research reveals, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-dietary-fiber-intake-tied-successful.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de fibre din alimentație poate modifica compoziția florei intestinale
  • Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic
  • Îmbătrânirea ar putea intensifica efectele negative ale unei diete bogate în sare
  •