S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară

©

Autor:

S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
Cercetătorii de la universitatea din Buffalo au descoperit o „fântână a tinereții” chiar în corpul uman: gena NANOG. Exprimarea acestei gene în celule stem îmbătrânite reactivează anumite procese epuizate, restaurându-le capacitatea de a se transforma în celule musculare funcționale.

De-a lungul vieții celulele îmbătrânesc și sunt înlocuite de celule noi, transformate din celule stem. La bătrânețe, celulele stem iși pierd capacitatea de a se dezvolta. Spre exemplu, celulele stem mezenchimale (CSM) se dezvoltă în celule musculare netede (CM). Însă, odată ce ajungem la oanumită vârsta, CSM își pierd eficiența și încep să genereze CM cărora le lipsește o proteină numită actină, ceea ce le face incapabile să se contracte ca un țesut muscular sănătos.

Sunt mai multe procese care duc la această finalitate. Spre exemplu, celulele stem îmbătrânite par să nu mai răspundă la factorul de creștere numit factorul de creștere transformator alfa (TGF alfa) și în același timp le lipsește protein-kinaza Rho asociată (PKR), care catalizează formarea fibrelor de actină.

În momentul în care se intensifică exprimarea genei NANOG în celule stem îmbătrânite, TGF alfa și PKR sunt restaurate. Astfel, este pornită producția de actină și sunt create celule musculare funcționale, asemănătoate celulelor tinere. Oamenii de știință au repetat experimentul cu celule stem de la pacienți suferind de progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford - o boală genetică ce accelerează îmbătrânirea celulelor. Din nou, efectul a fost de producere a actinei și de celule musculare sănătoase, funcționale.

Potrivit autorilor studiului publicat în revista Stem Cell, gena NANOG nu doar că are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire, dar poate și inversa acest proces.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 29-06-2019 | creare: 29-07-2016 | Vizite: 1870
Bibliografie
There’s A Gene That Reverses Cellular Aging, And Now We Know How, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/theres-a-gene-that-reverses-cellular-aging-and-now-we-know-how/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  • Lipsa activității fizice și statul prea mult așezat accelerează îmbătrânirea biologică
  •