Dopamina este implicată în recunoașterea emoțiilor umane, conform unui nou studiu

©

Autor:

Dopamina este implicată în recunoașterea emoțiilor umane, conform unui nou studiu
Dopamina este un hormon care mediază transmiterea impulsului nervos, numindu-se și hormonul recompensei, fiind deseori asociat cu plăcerea și fericirea. Conform unui studiu publicat recent în Jneurosci, acest neurotransmițător ar fi implicat și în recunoașterea emoțiilor interlocutorilor.
Boala Parkinson și schizofrenia sunt patologii în care nivelul dopaminei este perturbat, iar pacienții care suferă de aceste patologii pot prezenta tulburări de recunoaștere a persoanelor.

Legătura dintre dopamină și comportamentul social nu este în totalitate înțeles, fiind în derulare studii prin care se cercetează aceste aspecte.

Unul dintre aceste studii a fost efectuat de Schuster et al și publicat ulterior. Pentru a observa efectul dopaminei asupra capacității recunoașterii emoțiilor umane și al memoriei, cercetătorii au administrat participanților sănătoși haloperidol, care este un inhibitor al receptorului dopaminergic. Cu o zi înainte, aceștia au luat și pastile placebo. De fiecare dată au evaluat videoclipuri cu oameni care manifestau prin postură și comportament, diverse emoții. Mișcările lente erau asociate cu tristețea, iar cele rapide și sacadate cu furia. A fost testată și memoria de lucru pentru fiecare participant, aceasta fiind evaluată prin capacitatea de amintire a unor calcule mentale. Esențial a fost răspunsul participanților dupa administrarea inhibitorului de receptor dopaminergic.

Persoanelor care aveau dopamină scăzută, li s-a mărit atenția și capacitatea de a recunoaște diverse emoții, iar pentru cei cu dopamină crescută, medicamentul le-a diminuat această capacitate. Prin viitoare lucrări, cercetătorii își propun să urmărească mai bine modul în care dopamina contribuie la dezechilibre ale cogniției.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-05-2022 | creare: 05-05-2022 | Vizite: 365
Bibliografie
Dopamine plays a significant role in recognizing human emotions, new study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20220503/Dopamine-plays-a-significant-role-in-recognizing-human-emotions-new-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce este dificil să ne ținem de planul de a face sport?
  • Dopamina, responsabilă pentru mâncatul dezorganizat și riscul de obezitate
  • Șoarecii pot învăța să manipuleze impulsurile unui neutrotransmițător
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum