De ce este dificil să ne ținem de planul de a face sport?

©

Autor:

De ce este dificil să ne ținem de planul de a face sport?
Unul dintre obiectivele cele mai frecvente pe care ni le stabilim la început de an este practicarea de sport, însă pentru multe persoane a merge săptămânal la sală este un plan dificil de urmat pe termen lung. Cercetătorii de la National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases din cadrul National Institutes of Health au descoperit că lipsa de activitate fizică, cel puțin în cazul celor cu obezitate, ar fi asociată cu afectarea receptorilor de dopamină mai degrabă decât cu greutatea corporală în exces.

Studiul a fost realizat pe șoareci de laborator. Cercetătorii studiaseră inițial boala Parkinson la aceste rozătoare și au observat similarități între șoarecii obezi și cei cu Parkinson, de aceea autorii au emis ipoteza că șoarecii care nu sunt activi fizic ar avea o disfuncție la nivelul sistemului dopaminergic.

Rozătoarelor le-a fost administrată fie o dietă standard, fie una bogată în grăsimi pe o perioadă de 18 săptămâni. Încă din a doua săptămână, șoarecii hrăniți cu alimente bogate în grăsimi aveau o greutate corporală mai mare, iar în a patra săptămână se mișcau mai puțin și mai lent. Surprinzător este că aceste rozătoare se mișcau mai puțin și înainte de a lua kilogramele în plus, ceea ce indică faptul că greutatea în exces nu poate explica singură reducerea mișcării. De aceea, cercetătorii au verificat sistemul dopaminergic și au observat că șoarecii cu obezitate prezentau un deficit la nivelul receptorului dopaminei D2, care explică lipsa de activitate.

Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că, deși se presupune că voința stă la baza modificării comportamentului, este important să fie cunoscute și cauzele fiziologice pentru care cei cu obezitate sunt mai puțin activi, fapt care ar putea reduce stigma cu care aceștia se confruntă (de exemplu, se presupune că acestea nu fac atât de multă mișcare din cauza kilogramelor în exces).

În continuare, echipa de cercetare și-a propus să investigheze modul în care alimentația nesănătoasă poate afecta sistemul dopaminergic.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cell Metabolism.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 05-01-2017 | creare: 05-01-2017 | Vizite: 1886
Bibliografie
Inactivity in obese mice linked to a decreased motivation to move, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161229141901.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  •