Dopamina, responsabilă pentru mâncatul dezorganizat și riscul de obezitate
©
Autor: Vasiliu Alina
Un nou studiu constată că „centrul plăcerii din creier, care produce dopamina chimică, și ceasul biologic, care reglează ritmurile fiziologice zilnice, se află în legătură, iar alimentele bogate în calorii - care aduc plăcere - perturbă programul normal de nutriție, ducând la un consum excesiv.
Folosind șoarecii ca modele de studiu, cercetătorii au imitat o dietă de tip 24/7, cu un conținut ridicat de grăsimi și au arătat că gustările din orice moment al zilei duc la obezitate și probleme conexe de sănătate.
Echipa a descoperit că șoarecii care au consumat o dietă bogată în calorii, cu multe grăsimi și zaharuri, au început să consume tot mai multe gustări, ceea ce a dus la creșterea riscului de obezitate.
„Am arătat că dopamina din creier influențează biologia circadiană și duce la consumul de alimente bogate în energie între mese și la orele ciudate ale zilei”, a declarat Ali D. Güler, autorul studiului.
Alte studii au arătat că pentru o alimentație sănătoasă primează cantitatea și momentul zilei în care consumăm alimentele. Spre exemplu, șoarecii hrăniți cu alimente bogate în grăsimi între mese sau în timpul orelor normale de odihnă au depozitat mult mai ușor excesul de calorii sub formă de grăsimi, decât în cazul aceluiași număr de calorii consumat în intervalul orar normal de hrănire.
sursa: Science Daily
Folosind șoarecii ca modele de studiu, cercetătorii au imitat o dietă de tip 24/7, cu un conținut ridicat de grăsimi și au arătat că gustările din orice moment al zilei duc la obezitate și probleme conexe de sănătate.
Echipa a descoperit că șoarecii care au consumat o dietă bogată în calorii, cu multe grăsimi și zaharuri, au început să consume tot mai multe gustări, ceea ce a dus la creșterea riscului de obezitate.
„Am arătat că dopamina din creier influențează biologia circadiană și duce la consumul de alimente bogate în energie între mese și la orele ciudate ale zilei”, a declarat Ali D. Güler, autorul studiului.
Alte studii au arătat că pentru o alimentație sănătoasă primează cantitatea și momentul zilei în care consumăm alimentele. Spre exemplu, șoarecii hrăniți cu alimente bogate în grăsimi între mese sau în timpul orelor normale de odihnă au depozitat mult mai ușor excesul de calorii sub formă de grăsimi, decât în cazul aceluiași număr de calorii consumat în intervalul orar normal de hrănire.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 07-01-2020 | creare: 07-01-2020 | Vizite: 618
Bibliografie
Study finds dopamine, biological clock link to snacking, overeating and obesity. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200103111717.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modificările dietei pot fi o strategie potențială împotriva COVID-19: dietă mediteraneană, recomandată de cercetători
- Postul intermitent: cel puțin la fel de eficient ca orice dietă restrictivă
- Băuturile bogate în fructoză lichidă pot crește riscul de hipertrigliceridemie și implicit al afecțiunilor cardiovasculare
- Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- V-a dat medicul sa faceti dopamina inainte de a da neuroleptice/antipsihotice ?
- Antidepresive care cresc dopamina