Șoarecii pot învăța să manipuleze impulsurile unui neutrotransmițător

©

Autor:

Șoarecii pot învăța să manipuleze impulsurile unui neutrotransmițător
Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că impulsurile spontane și aleatorii ale dopaminei pot fi manipulate în mod intenționat de către șoareci. În cadrul studiilor, șoarecii au învățat să obțină în mod fiabil impulsuri dopaminice înainte de a primi o recompensă.
Dopamina, un neurotransmițător omniprezent care transportă semnale între celulele creierului, implicată în multiple aspecte ale procesării cognitive, a fost de-a lungul timpului studiată pe larg din perspectiva semnalelor „deterministe”. Într-o nouă abordare, cercetătorii Universității din California și-au propus să investigheze aspecte mai puțin înțelese legate de impulsurile spontane ale dopaminei. Rezultatele studiilor acestora au arătat că șoarecii pot manipula intenționat impulsurile aleatorii de dopamină.

Cercetătorii au investigat dacă șoarecii sunt de fapt conștienți de faptul că impulsurile, documentate în laborator prin tehnici de imagistică, apar de fapt. Pentru a realiza acest lucru, au conceput o schemă de feedback în care șoarecii de pe o bandă de alergat au primit o recompensă dacă au arătat că sunt capabili să controleze semnalele de dopamină improvizate.

Datele au dezvăluit nu numai că șoarecii erau conștienți de aceste impulsuri de dopamină, dar rezultatele au confirmat că au învățat să anticipeze și să acționeze în funcție de propria voință asupra unei părți din ele. „Aceste efecte s-au inversat atunci când recompensa a fost eliminată. Noi afirmăm că impulsurile spontane de dopamină pot servi ca un eveniment cognitiv important în planificarea comportamentală”, a declarat autorul studiului, Conrad Foo.

Cercetătorii, care intenționează să extindă cercetarea actuală, spun că studiul deschide o nouă dimensiune în studiul dopaminei și dinamicii creierului. În eforturile lor de a controla dopamina, cercetătorii au clarificat că dopamina pare să revigoreze, mai degrabă decât să inițieze, comportamentul motor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-08-2021 | creare: 04-08-2021 | Vizite: 337
Bibliografie
'Feel good' brain messenger can be willfully controlled, new study reveals, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210723121512.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce este dificil să ne ținem de planul de a face sport?
  • Dopamina, responsabilă pentru mâncatul dezorganizat și riscul de obezitate
  • Rolurile dopaminei, explicate de cercetători într-un nou studiu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum