Două produse plastice utilizate în aproape orice bucătărie eliberează cantități mari de nanoparticulele în lichide

©

Autor:

Două produse plastice utilizate în aproape orice bucătărie eliberează cantități mari de nanoparticulele în lichide
Pungile de gătit din nailon și paharele din carton căptușite cu plastic, folosite pe scară largă de un număr mare de oameni, sunt o sursă de nanoparticule mai puțin cunoscută, demonstrează un nou studiu. Plasticul din cele două tipuri de produse eliberează trilioane de nanoparticule în fiecare litru de apă cu care intră în contact. Cu toate acestea, nivelurile sunt sub limitele de reglementare pentru consum.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat dacă pungile de nailon pentru gătit lent și paharele din carton căptușite cu plastic pot elibera nanoparticule, după ce sunt utilizate pentru a mențiune lichide fierbinți pentru anumite intervale de timp. Rezultatele au indicat că, după o oră în care au fost pline cu apă fierbinte, pungile din nailon au eliberat peste 35 de trilioane de nanoparticule de plastic în apă. În ceea ce privește paharele, stocarea lichidelor fierbinți pentru un interval de 20 de minute a determinat eliberarea a mai mult de 5 trilioane de nanoparticule în apă.

Cercetătorii menționează faptul că numărul de particule care au fost eliberate din plasticul alimentar în apa fierbinte a fost cu mult sub nivelurile pentru consumul uman în condiții de siguranță, conform limitelor stabilite de Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Studiile anterioare au arătat că unele materiale plastice, inclusiv biberoanele din polipropilenă și pliculețele de ceai cu tereftalat de polietilenă, pot elibera particule de dimensiuni nanometrice în lichidele încălzite, fără ca implicațiile asupra sănătății umane ale ingerării acestor particule să fie însă unele clare.

sursa: Science Daily
foto: ayanstein/Shutterstock.com

Data actualizare: 27-04-2022 | creare: 27-04-2022 | Vizite: 349
Bibliografie
Nylon cooking bags, plastic-lined cups can release nanoparticles into liquids, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220421154140.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Particulele de microplastic - ce sunt și ce efecte ar putea avea
  • Micro- și nanoplastice detectabile în țesuturile umane
  • Impactul microparticulelor de plastic din polipropilenă asupra organismelor din apă
  •