Cum influențează alimentația riscul de deces al persoanelor cu risc cardiovascular? Anumite diete pot reduce mortalitatea

©

Autor:

Cum influențează alimentația riscul de deces al persoanelor cu risc cardiovascular? Anumite diete pot reduce mortalitatea
O analiză amplă sugerează faptul că dieta mediteraneenă, cât și dieta cu conținut scăzut de grăsimi, reduc semnificativ șansele de mortalitate și atac de cord non-letal (n.r. afecțiune caracterizată prin blocarea fluxului sanguin către inimă, dar care nu duce la moarte) la persoanele cu risc cardiovascular crescut.
Pentru analiza actuală, cercetătorii au evaluat calitatea metodologică a peste 40 de studii cu puțin peste 35.000 de participanți. Dintre acestea, 13 au fost considerate ca fiind de încredere, cu un risc redus de părtinire (n.r. riscul de a introduce influențe nedorite în rezultatele cercetării).

Pe baza dovezilor acestor studii, programele de dietă mediteraneeană au fost mai eficiente decât intervenția minimă în prevenirea mortalității de orice cauză, a atacului de cord non-letal și a accidentului vascular cerebral pentru pacienții cu risc mediu de boli cardiovasculare. Programele cu conținut scăzut de grăsimi au fost, de asemenea, superioare intervenției minime, cu o certitudine moderată pentru prevenirea mortalității de toate cauzele și a atacului de cord non-fatal.

Comparația celor două diete (mediteraneeană și cu conținut scăzut de grăsimi) nu a indicat existența unor diferențe semnificative în ceea ce privește mortalitatea generală sau a atacurilor de cord non-letale.

Descoperirile adaugă o nouă perspectivă asupra modului în care dietele pot fi utilizate pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare la pacienții cu risc crescut. Deși dietele mediteraneene și cele cu conținut scăzut de grăsimi au fost întotdeauna considerate benefice pentru sănătate, analiza actuală arată că aceste diete pot fi foarte eficiente în prevenirea evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu risc crescut.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-04-2023 | creare: 03-04-2023 | Vizite: 164
Bibliografie
Mediterranean and low-fat diets reduce the odds of mortality, heart attack in people at increased cardiovascular risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230330/Mediterranean-and-low-fat-diets-reduce-the-odds-of-mortality-heart-attack-in-people-at-increased-cardiovascular-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum