Durerea de cap în sarcină (cefaleea în timpul sarcinii)

©

Autor:

Durerea de cap în sarcină (cefaleea în timpul sarcinii)

Durerea de cap, experimentată ca o senzație de durere, pulsație sau presiune la nivelul capului, este un simptom frecvent întâlnit în timpul sarcinii. Deși durerea de cap nu reprezintă întotdeauna o problemă medicală gravă, este important ca femeile gravide să solicite sprijin medical înainte de administrarea oricăror medicamente. (1, 2)

cefaleea în timpul sarcinii: cauze

Cefaleea în timpul sarcinii poate fi cauzată de mai mulți factori. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

  • schimbările hormonale (nivelurile crescute de hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, pot afecta vasele de sânge din creier și pot provoca durere de cap);
  • stresul (sarcina poate fi o perioadă stresantă pentru multe femei și acest stres poate declanșa dureri de cap);
  • deshidratarea (consumul unei cantități insuficiente de lichide poate duce la apariția bruscă a durerilor de cap);
  • alimentația (anumite alimente pot declanșa dureri de cap, cum ar fi alimentele bogate în monoglutamat de sodiu sau nitriți). (1, 2, 3)


Prevenție

Există câteva măsuri de prevenire a durerilor de cap în timpul sarcinii. Acestea includ:

  • menținerea unei diete echilibrate și sănătoase (se recomandă evitarea alimentelor care pot declanșa dureri de cap și consumul unei varietăți de alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele proaspete, carnea slabă și cerealele integrale);
  • hidratarea adecvată (consumul unei cantități suficiente de lichide pe parcursul zilei reprezintă o recomandare generală, cu atât mai importantă în timpul sarcinii);
  • menținerea nivelului de stres la un nivel scăzut: (evitarea situațiilor stresante și practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația, poate ajuta la reducerea durerilor de cap;)
  • întreținerea unei rutine regulate de somn (menținerea unei rutine regulate de somn poate preveni oboseala și durerile de cap asociate);
  • evitarea obiceiurilor nocive (renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool poate ajuta la prevenirea durerilor de cap). (2, 3, 4)


Diagnostic

Diagnosticul de durere de cap în timpul sarcinii se bazează în primul rând pe istoricul medical și simptomele raportate de gravidă. Medicul poate pune întrebări legate de frecvența și intensitatea durerii de cap, momentul în care apare durerea, zonele afectate și orice alte simptome asociate.

De asemenea, medicul poate efectua un examen fizic și neurologic pentru a exclude alte condiții care ar putea cauza dureri de cap, cum ar fi hipertensiunea sau hipotensiunea arterială sau diferite afecțiuni neurologice. În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată sau rezonanța magnetică, pentru a exclude alte afecțiuni. (2, 3)

Tratament

Tratamentul pentru durerea de cap în timpul sarcinii depinde de cauza durerii de cap și poate varia de la modificări ale stilului de viață la medicamente. De obicei, medicii încearcă să evite utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, dacă este posibil.

În cazul în care modificările stilului de viață nu reușesc să amelioreze durerile de cap, pot fi necesare însă medicamente. În unele cazuri, terapia fizică sau terapia alternativă, cum ar fi acupunctura, pot ajuta la reducerea durerilor de cap în timpul sarcinii. (3, 4, 5)

Când este necesară vizita la medic?

Dacă sunteți gravidă și suferiți de dureri de cap persistente sau severe, este recomandat să consultați un medic, pentru evaluare și tratament de specialitate. De asemenea, este important să solicitați sprijin medical de urgență dacă durerea de cap este însoțită de alte simptome, cum ar fi vedere încețoșată, probleme de respirație, umflarea feței sau a gâtului, amorțeală sau slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor, ori febră. Simptomele menționate pot indica o afecțiune gravă care necesită tratament urgent. (1, 3)


Data actualizare: 03-04-2023 | creare: 03-04-2023 | Vizite: 635
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: