Dureri osoase - ce cauzează durerea de oase?

©

Autor:

Dureri osoase - ce cauzează durerea de oase?

Durerea de oase sau sensibilitatea osoasă descrie orice disconfort resimțit la nivelul unuia sau mai multor oase. Mai puțin frecvente decât durerile musculare sau articulare, durerile osoase apar în majoritatea cazurilor în urma unui traumatism fizic, ce determină apariția unei fracturi sau a unei rupturi osoase. Există, însă, situații în care durerile osoase apar în absența unui traumatism. Deoarece durerile osoase pot reprezenta un simptom al cancerului osos, este esențial ca diagnosticul să fie stabilit cât mai repede posibil, atât în cazul durerilor apărute în urma unui accident, cât și în cazul durerilor ce nu au o cauză evidentă. (1) (2)

Ce cauzează durerea de oase?

Multiple afecțiuni sau evenimente pot duce la instalarea durerilor osoase. Leziunile traumatice, metastazele canceroase, bolile degenerative sau deteriorarea structurii osoase pe termen lung, din cauza consumului de steroizi, sunt doar câteva dintre acestea. Principalele cauze ale dureri osoase sunt: (2) (3)

Vătămare

Vătămările reprezintă principala cauză a durerilor osoase acute și se referă la orice fractură parțială sau ruptură a osului apărută în urma unui accident traumatic fizic. De obicei, vătămarea însoțită de durere apare în în urma unui accident de mașină sau a unei căderi de la înălțime. În cazul persoanelor cu osteoporoză, fracturile pot să apară și în urma unor mișcări normale, precum ridicarea unor obiecte de greutate redusă. Indiferent de cauză, o leziune osoasă va provoca dureri ascuțite, ce se agravează la mișcare sau la aplicarea unei presiuni asupra zonei vătămate. Fracturile osoase pot fi evidente cu ochiul liber, deoarece osul își modifică poziția. (2) (3)

Fracturile vertebrale de compresiune

Numite și fracturi ale coloanei, fracturile vertebrale de compresiune cauzează dureri de spate și sunt cea mai frecventă cauză a durerii la persoanele cu osteoporoză. Durerile de la nivelul coloanei pot să apară brusc, intensitatea lor fiind variabilă. În majoritatea cazurilor, durerile de spate cauzate de o fractură sunt severe și se înrăutățesc în poziția în picioare. (2) (4)

Cancerul osos primar

Durerea osoasă reprezintă un simptom frecvent întâlnit în cancerul osos primar, împreună cu pierderea în greutate și oboseala. De cele mai multe ori, durerea este resimțită constant, cu perioade de agravare pe timpul nopții sau în timpul activităților fizice. Deși nu este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancere întâlnite, cu o incidență de aproximativ 0. 2% din toate afecțiunile maligne, cancerul osos poate predispune osul la rupere și poate pune în pericol viața. Cancerul osos primar este un tip de cancer agresiv, care necesită un diagnostic și un tratament curativ precoce. (2) (5) (6)

Cancerul osos secundar

Denumit și cancer metastatic, cancerul osos secundar descrie cancerul început la nivelul unui organ care se răspândește până la os. La fel ca în cazul cancerului primar, cancerul osos cu metastaze predispune osul la rupere și se manifestă prin dureri de intensitate medie sau crescută. (2) (5) (7)

Leucemia

Formă de cancer care implică producția de leucocite din măduva osoasă, leucemia apare atunci când există un număr anormal de mare de leucocite (globule albe) în sânge. Denumită și cancerul măduvei osoase sau boala sângelui alb, leucemia se manifestă prin dureri osoase, cel mai frecvent localizate la nivelul membrelor inferioare. Durerile osoase însoțite de oboseală, mărirea în diametru a ganglionilor limfatici, transpirații nocturne, vânătăi sau sângerări în exces, pierderi neintenționate și inexplicabile în greutate, ar trebui să nu fie ignorate, deoarece reprezintă simptome frecvente ale leucemiei. (2) (5) (9)

Osteomielita

Osteomielita este o infecție osoasă ce apare ca urmare a răspândirii în fluxul sanguin a bacteriilor sau ciupercilor. Osteomielita se manifestă prin dureri intense, însoțite de umflături, sensibilitate în regiunea afectată, roșeață și căldură locală. În cazuri severe, poate apărea febra. În majoritatea cazurilor, tratamentul osteomielitei presupune administrarea de antibiotice. Îndepărtarea pe cale chirurgicală a osului infectat poate fi necesară în cazuri severe de infectare. (2) (5) (7)

Osteomalacia

Scăderea mineralizării osoase duce la apariția osteomalaciei, o afecțiune cauzată cel mai frecvent de deficitul de vitamina D. Pentru a-și păstra rezistența, oasele au nevoie de o varietate de vitamine și minerale. În lipsa mineralelor sau vitaminelor, predispoziția pentru afecțiuni osoase crește considerabil. Osteomalacia se manifestă prin slăbiciune musculară, fracturi, dificultăți de mers, dar și spasme musculare, crampe sau dureri. (2) (5)

Osteonecroza

Osteonecroza este o afecțiune severă a oaselor care poate provoca dureri severe și dizabilități permanente. Osteonecroza apare atunci când fluxul de sânge către celulele osoase scade considerabil, fiind compromisă inclusiv măduva osoasă. Cele mai frecvente cauze ale osteonecrozei sunt traumele sau leziunile severe, utilizarea corticosteroizilor în doze mari sau pe termen lung, consumul excesiv de alcool sau anumite afecțiuni cronice subiacente, precum lupusul eritematos sistemic. (2) (5) (8)

Anemia falciformă

Criza vasocluzivă a anemiei falciforme poate declanșa durerile osoase, care sunt intense și de regulă resimțite la nivelul membrelor inferioare sau posterioare și a spatelui. Anemia falciformă, denumită și siclemie sa drepanocitoză, este o afecțiune genetică cauzată de o mutație a genei care codifică hemoglobina. Persoanele cu anemie falciformă prezintă riscuri crescute de accident vascular cerebral, infarct splenic sau osteonecroză. (2) (10)

Durerile osoase din sarcină

Durerile osoase pot să apară inclusiv în timpul sarcinii. Astfel de dureri sunt comune și sunt localizate la nivelul osului pubian (simfiza diastazei pubiene). De regulă, durerile osoase din timpul sarcinii sunt însoțite de dureri ale articulațiilor pelvine și dispar după naștere. De asemenea, dureri osoase pot să apară și după suprasolicitarea unei anumite regiuni a corpului. La fel ca în cazul durerilor din timpul nașterii, nu reprezintă o problemă severă și de regulă dispar la câteva minute sau ore de la încetarea activității fizice. (2) (5)

Când este necesară vizita la medic?

Durerile osoase persistente, indiferent de natura sau de intensitatea lor, necesită o evaluare medicală. De asemenea, este important să se solicite asistență medicală de urgență pentru durerile osoase severe, care se agravează în timp sau care sunt asociate cu alte simptome, cât și pentru orice dureri osoase apărute în urma unui traumatism. Instituirea unui tratament medical într-o fază incipientă poate reduce semnificativ riscurile de afectare a osului. În cazul unor dureri asociate unui anumit tip de cancer, diagnosticul pus într-o fază incipientă poate chiar să crească speranța de viață. (2) (11)

Care este tratamentul pentru dureri osoase?

Pentru ameliorarea durerilor osoase este necesară diagnosticarea corectă și tratarea condiției de bază care a dus la apariția durerilor. În funcție de cauză, opțiunile de tratament pentru durerile osoase includ:

  • administrarea de analgezice (cele mai frecvent prescrise medicamente pentru reducerea durerilor osoase, analgezicele nu tratează condiția de bază, ci doar reduc durerile);
  • administrarea de antibiotice (recomandate în cazul în care este diagnosticată o infecție osoasă, cât și pentru prevenirea unor infecții);
  • administrarea suplimentelor nutritive (adesea utilizate simultan cu analgezicele, suplimentele nutritive pot ajuta la restabilirea nivelului de minerale și vitamine din corp, fiind folosite îndeosebi de persoanele cu deficit de minerale, precum cei diagnosticați cu osteomalacie);
  • intervenția chirurgicală de eliminare a unei părți din os (în cazurile severe de osteomielită, cât și pentru îndepărtarea unor fragmente osoase canceroase, poate fi necesară eliminarea pe cale chirurgicală a unor părți osoase);
  • intervenția chirurgicală reparatorie (poate fi necesară pentru repoziționarea osului în anumite fracturi cu deplasare ce nu pot fi îndreptate manual);
  • tratamentul cancerului (radioterapia împreună cu chimioterapia sunt principalele tratamente oncologice utilizate în tratarea cancerului);
  • fizioterapie (terapia fizică este recomandată tuturor pacienților cu fracturi vindecate, scopul său fiind acela de îmbunătățire și de consolidare a flexibilității și mobilității grupelor musculare care susțin activitatea osoasă);
  • auto-îngrijirea (în cazul durerilor minore sau de intensitate medie apărute la nivelul unui membru, ce sunt cauzate de suprasolicitare sau de un accident traumatic minor, se recomandă odihnă, aplicarea de gheață local și imobilizarea membrului). (2) (5)

Data actualizare: 07-01-2021 | creare: 07-01-2021 | Vizite: 6682
Bibliografie
(1) Bone pain or tenderness, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003180.htm
(2) Causes of Bone Pain and Treatment Options, link: https://www.verywellhealth.com/bone-pain-189457
(3) What causes bone pain and how can it be treated? link: https://www.webmd.com/palliative-care/qa/what-causes-bone-pain-and-how-can-it-be-treated
(4) Osteoporosis Pain: What You Can Do, link: https://www.webmd.com/osteoporosis/guide/osteoporosis-pain
(5) Bone Pain, link: https://www.healthline.com/health/bone-pain
(6) Primary Bone Cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560830/
(7) An Overview of Osteomyelitis, link: https://www.verywellhealth.com/osteomyelitis-overview-4580405
(8) Osteonecrosis, link: https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Osteonecrosis
(9) Symptoms of Leukemia, link: https://www.verywellhealth.com/leukemia-signs-and-symptoms-2252435
(10) Sickle-Cell Disease—Types, Symptoms, and Treatment, link: https://www.verywellhealth.com/sickle-cell-disease-401304
(11) Pubic Bone Pain in Pregnancy, link: https://www.verywellfamily.com/pubic-bone-pain-in-pregnancy-2760034
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.