Efectele asupra climei și asupra sănătății ale plitelor cu gaz natural sunt mai mari decât se credea anterior

©

Autor:

Efectele asupra climei și asupra sănătății ale plitelor cu gaz natural sunt mai mari decât se credea anterior
Plitele cu gaz natural, utilizate pe scară largă la gătit, eliberează gaz metan și alți poluanți cu potențial periculos pentru sănătate. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Stanford estimează că metanul care se scurge din plitele pe gaz din interiorul caselor din SUA are același impact asupra climei ca a aproximativ 500.000 de mașini pe benzină, expunând oamenii la poluanți care declanșează boli respiratorii.
Peste o treime din gospodăriile din SUA, echivalentul a peste 40 de milioane de case, gătesc folosind gazul. Aparatele de gătit expun direct oamenii la emisiile lor, care pot include formaldehidă, monoxid de carbon și oxizi nitric, poluanți care pot declanșa afecțiuni pulmonare. Utilizarea hotei și a ventilației ajută la reducerea concentrațiilor poluanților produși în aerul din bucătărie, însă, cu toate acestea, studiile arată că bucătarii de acasă folosesc în medie hote pentru ventilarea bucătăriei doar 25-40% din timp.

Pentru a înțelege mai bine impactul potențial al aparatelor de gătit asupra climei și asupra sănătății, cercetătorii de la Universitatea Stanford au măsurat metanul și oxizii de azot eliberați în 53 de case din California, nu numai în timpul utilizării aparatului, ci și în timp ce acesta era oprit. „În mod surprinzător, există foarte puține măsurători ale cantităților de gaz natural care ajung în aer în urma utilizării unor aparate cu ardere incompletă, precum plitele, deși acestea pot avea un impact mare atât asupra climei, cât și asupra calității aerului din interior”, a spus autorul principal al studiului, Eric Lebel, student absolvent la Stanford.

Rezultatele studiului au arătat faptul că cei mai mari emițători de substanțe cu potențial toxic au fost plitele de gătit care se aprind folosind o sursă externă de foc, în loc de o scânteie electronică încorporată. Emisiile de metan emise în timpul aprinderii și stingerii unui arzător au fost în medie echivalente cu cantitatea de metan emisă pe parcursul a aproximativ 10 minute de gătit cu arzătorul. În mod surprinzător, mai mult de trei sferturi din emisiile de metan au avut loc în timp ce aparatele erau oprite.

În general, cercetătorii au estimat că plitele cu gaz natural emit până la 1,3% din gazul pe care îl folosesc ca metan cu ardere incompletă. Deși Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) nu raportează emisiile de la anumite aparate rezidențiale pe gaz natural, raportează în mod colectiv emisiile de metan pentru aparatele rezidențiale. Numai din plitele pe gaz, cercetătorii au estimat că emisiile totale de metan sunt substanțial mai mari decât emisiile raportate în prezent de EPA pentru toate sursele rezidențiale.

sursa: Science Daily
foto: Studentul absolvent de la Stanford Eric Lebel prelevă probe de gaz natural dintr-o sobă de acasă. (Image credit: Rob Jackson)

Data actualizare: 02-02-2022 | creare: 02-02-2022 | Vizite: 170
Bibliografie
Scientists find the climate and health impacts of natural gas stoves are greater than previously thought, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220127104316.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.