Efectele dietei asupra infecției cu COVID-19

©

Autor:

Efectele dietei asupra infecției cu COVID-19

Sindromul respirator acut sever provocat de coronavirus 2 (SARS-CoV-2) s-a extins pe tot globul în anul 2019, rezultând astfel pandemia bolii Covid-19. Aceasta patologie s-a soldat cu peste 512 milioane de cazuri și peste 6,2 milioane de decese până în prezent.
Infecția cu acest nou virus a provocat la anumite subgrupuri de oameni, inflamație sistemică cu deteriorare clinică rapidă. Acest lucru s-a produs prin identificarea particulelor virale de coronavirus de către sistemul imun, mai exact de către macrofage și celulele prezentatoare de antigen dendritic, ce au prezentat limfocitelor T CD4, peptidele antigenului viral.

Limfocitele T CD4 devin astfel celule Th1 sau Th2, iar echilibrul dintre cele 2 este foarte important pentru clearance-ul viral și rezoluția clinică. Un eventual dezechilibru dintre cele două, conduce la furtuna de citokine, cu evoluție severă și inflamație accentuată.

Această boală se caracterizează și prin afectare vasculară, motiv pentru care poate provoca sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), cu o incidență mare de deces.

Acest studiu relatează câteva dintre beneficiile pe care le poate avea o dietă mediteraneeană, precum:

  • • Consumul de fructe și legume: favorizează suprimarea reacțiilor inflamatorii și a stresului oxidativ, fiind bogate în antioxidanți
  • • Peștele: reduce oxidarea lipidelor din membrana celulară și concentrațiile de mediatori proinflamatori
  • • Scăderea inflamației sistemice
  • • Scăderea tensiunii arteriale
  • • Crește sensibilitatea la insulină
  • • Scăderea biomarkerilor inflamatori
  • • Scăderea riscului de dezvoltare a rinitei alergice, astm bronșic și insuficiență respiratorie
  • • Scăderea cazurilor de deces cauzate de Covid-19


Pe de altă parte, dieta occidentală bogată în zahăr rafinat și grăsimi saturate, este asociată cu risc mai mare de dezvoltare a inflamației sistemice.

S-a observat faptul că vitamina D a fost asociată cu rezultate mai bune ale infecției Covid-19, având rol imunomodulator și întărind răspunsul imunitar. Necesită însă studii suplimentare.

Rolul vitaminei C și E:

  • • Protejarea fată de afecțiunile cardiovasculare cauzate de radicalii liberi și de speciile reactive de oxigen
  • • Reducerea inflamației sistemice


Rolul zincului:

  • • Poate întări bariera epitelială a căilor respiratorii
  • • Maturaraea celulelor imune
  • • Efecte imunomodulatoare: previne inflamația
  • • Împiedică replicarea virală


Medicina tradițională chineză poate fi utilă prin terapia pe bază de plante pentru a trata diferite focare infecțioase.

Acest studiu arată rolul unei diete mediteraneene și beneficiile pe care le pot avea anumiți nutrienți asupra organismului.

sursa: News Medical
foto: metamorworks/Shutterstock


Data actualizare: 09-05-2022 | creare: 09-05-2022 | Vizite: 291
Bibliografie
Efectele dietei asupra infecției cu COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220505/Effects-of-diet-on-COVID-19-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •