Efectele nocive ale stresului în sarcină pot dura o viață

©

Autor:

Efectele nocive ale stresului în sarcină pot dura o viață
Potrivit unui studiu publicat în revista Cell, cobaii expuși la stres în timpul vieții intrauterine și imediat după naștere vor avea o imunitate scăzută de-a lungul întregii vieții si o capacitate redusă a organismului de a combate infecțiile bacteriene și neoplaziile.
Studiul a fost publicat pe data de 5 martie 2020.

Cercetătorii au administrat cobailor în timpul vieții intrauterine sau imediat după naștere o soluție lichidă ce conținea glucocorticoizi (hormon de stres). Apoi au urmărit modificările fiziologice de-a lungul vieții cobailor. Glucocorticoizii reduc inflamația și ajută nou-născuții și adulții să se adapteze pericolelor din mediu, precum foametea sau agresiunile. De obicei, se folosesc în tratamentul astmului și al bolilor autoimune.

Rezultatele au arătat că expunerea timpurie la acest hormon de stres poate afecta permanent sistemul imun, scăzând capacitatea organismului de a combate infecțiile bacteriene și neoplaziile. În contrast cu șoriceii care nu au primit glucocorticoizi, cei care au primit au avut un sistem imun diferit pentru tot restul vieții, au fost mai susceptibili la infecții baceriene și la tumori și au prezentat o activitate mai scăzută a unei celule T importante pentru răspunsul organismului la patogeni.

Rezultatele studiului ar explica motivul pentru care persoanele răspund diferit în fața infecțiilor. De asemenea, el dorește să accentueze necesitatea gravidelor de a trăi într-un mediu lipsit de stres.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-03-2020 | creare: 06-03-2020 | Vizite: 575
Bibliografie
The harmful effects of stress during pregnancy can last a lifetime: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200305132154.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele stresului resimțit de mamă asupra sănătății copilului
  • Răspunsul la stres al mamelor poate influența biologia generațiilor viitoare
  • Stresul, anxietatea și depresia în timpul sarcinii au impact asupra dezvoltării cognitive a copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum