Stresul în sarcină ar putea influența dezvoltarea cerebrală a bebelușului

Rezultatele sugerează că nivelele de stres ale mamei se corelează cu modificări în zonele creierului răspunzătoare de dezvoltarea emoÈ›ională a bebeluÈ™ului. Ele subliniază faptul că femeile trebuie să primească un ajutor mai mare înainte de sarcină È™i pe perioada acesteia. Astfel, femeile gravide care sunt stresate sau nu se simt bine ar trebui să solicite ajutor din partea moaÈ™ei sau a specialistului.
Se cunoaÈ™te că stresul maternal influenÈ›ează comportamentul copilului È™i capacitatea de reglare a emoÈ›iilor pe parcursul perioadei de creÈ™tere. În mod obiÈ™nuit, această corelaÈ›ie este măsurată cu ajutorul chestionarelor, care nu sunt întotdeauna de încredere.
Cercetătorii noului studiu au utilizat o metodă obiectivă, adică nivele hormonului cortizol.
Cortizolul este un hormon implicat în răspunsul organismului la stres, jucând un rol È™i în creÈ™terea fetală. Nivele ridicate de cortizol se corelează cu nivele mai mari de stres.
Rezultatele au arătat că nivelele cortizolului influenÈ›ează dezvoltarea amigdalei bebeluÈ™ului, o zonă din creier responsabilă de dezvoltarea emoÈ›ională È™i socială în copilărie.
Studiul a inclus 78 de femei gravide, la care s-au determinat nivelele cortizolului din păr în ultimele 3 luni.
În timp ce nou-născuÈ›ii dormeau, li s-a efectuat RMN cerebral, o investigaÈ›ie imagistică non-invazivă.
Potrivit rezultatelor, nivelele crescute de cortizol în părul gravidelor se corelau cu modificări structurale în amigdala nou-născuÈ›ilor, precum È™i la nivelul conexiunilor cerebrale.
Medicii spun că rezultatele ar explica motivul pentru care copiii din mame care experimentează nivele crescute de stres pe parcursul sacinii ar putea fi mai predispuși la tulburări emoționale pe parcursul vieții.
Descoperirea subliniază importanÈ›a detectării È™i susÈ›inerii femeilor însărcinate care necesită asistență suplimentară. Din fericire, stresul în sarcină poate fi ameliorat prin apelarea la un psiholog, care ar putea sa ajute atât mamele cât È™i copiii.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Temperatura crescută de afară ar putea fi asociată cu riscul de diabet gestațional
- Metoda de naștere afectează microbiomul intestinal al bebelușului
- Administrarea de antibiotic înainte de cezariană reduce cu până la 50% riscul de infecții
- Activitatea fizică intensă se corelează cu pierderea sarcinii în primele săptămâni
- Stresul in timpul sarcinii
- As dori medicamente antistres sunt recomandate ?
- Cineva in situatia mea?
- Nervoasa in primul trimestru de sarcina - afectarea dezvoltarii embrionului...?
- Depresia si stare de nervozitate in sarcina