Stresul în sarcină ar putea influența dezvoltarea cerebrală a bebelușului

©

Autor:

Stresul în sarcină ar putea influența dezvoltarea cerebrală a bebelușului
Potrivit unui studiu, creierul nou-născuților ar putea fi influențat de nivelul de stres pe care mamele îl experimentează pe parcursul sarcinii. Studiul a fost publicat în revista eLife.
Rezultatele sugerează că nivelele de stres ale mamei se corelează cu modificări în zonele creierului răspunzătoare de dezvoltarea emoțională a bebelușului. Ele subliniază faptul că femeile trebuie să primească un ajutor mai mare înainte de sarcină și pe perioada acesteia. Astfel, femeile gravide care sunt stresate sau nu se simt bine ar trebui să solicite ajutor din partea moașei sau a specialistului.

Se cunoaște că stresul maternal influențează comportamentul copilului și capacitatea de reglare a emoțiilor pe parcursul perioadei de creștere. În mod obișnuit, această corelație este măsurată cu ajutorul chestionarelor, care nu sunt întotdeauna de încredere.

Cercetătorii noului studiu au utilizat o metodă obiectivă, adică nivele hormonului cortizol.

Cortizolul este un hormon implicat în răspunsul organismului la stres, jucând un rol și în creșterea fetală. Nivele ridicate de cortizol se corelează cu nivele mai mari de stres.

Rezultatele au arătat că nivelele cortizolului influențează dezvoltarea amigdalei bebelușului, o zonă din creier responsabilă de dezvoltarea emoțională și socială în copilărie.

Studiul a inclus 78 de femei gravide, la care s-au determinat nivelele cortizolului din păr în ultimele 3 luni.

În timp ce nou-născuții dormeau, li s-a efectuat RMN cerebral, o investigație imagistică non-invazivă.

Potrivit rezultatelor, nivelele crescute de cortizol în părul gravidelor se corelau cu modificări structurale în amigdala nou-născuților, precum și la nivelul conexiunilor cerebrale.

Medicii spun că rezultatele ar explica motivul pentru care copiii din mame care experimentează nivele crescute de stres pe parcursul sacinii ar putea fi mai predispuși la tulburări emoționale pe parcursul vieții.

Descoperirea subliniază importanța detectării și susținerii femeilor însărcinate care necesită asistență suplimentară. Din fericire, stresul în sarcină poate fi ameliorat prin apelarea la un psiholog, care ar putea sa ajute atât mamele cât și copiii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-12-2020 | creare: 09-12-2020 | Vizite: 517
Bibliografie
Stress in pregnancy may influence baby brain development: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201124111105.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele stresului resimțit de mamă asupra sănătății copilului
  • Răspunsul la stres al mamelor poate influența biologia generațiilor viitoare
  • Stresul, anxietatea și depresia în timpul sarcinii au impact asupra dezvoltării cognitive a copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum