Efectele restricțiilor alimentare asupra afecțiunilor asociate îmbătrânirii

©

Autor:

Efectele restricțiilor alimentare asupra afecțiunilor asociate îmbătrânirii

Longevitatea constituie o temă intens dezbătută, umanitatea elaborând încă din cele mai vechi timpuri teorii legate de obținerea și conservarea acesteia.
În ultimii ani și-a făcut apariția, susținută de numeroase voci din literatura de specialitate, o nouă teorie, care susține influența restricțiilor calorice asupra creșterii duratei de viață. În acest context, au fost aduse în discuție așa-zisele mimetice ale restricției calorice (CRMs – caloric restriction mimetics) , substanțe care prezintă beneficiile restricțiilor alimentare, însă în absența unui regim dietetic. Un nou studiu, publicat în EMBO Molecular Medicine, și coordonat de Oliver Kepp și Guido Kroemer (French Medical Research Council -INSERM) menționează noi progrese în identificarea unor alte eventuale substanțe din categoria CRM.

Mecanismul care stă la baza efectului de anti-îmbătrânire constituit de restricția calorică este unul relativ ușor de înțeles: atunci când celulele nu sunt hrănite conform necesităților metabolice, pentru a-și asigura supraviețuirea, are loc o reorientare a acestora spre consumul propriilor resurse neutilizabile („cellular waste”- deșeu celular) , fenomen numit generic autofagie. Prin intermediul acestui proces, are loc o „reîntinerire” a țesuturilor: prin utilizarea lor cu scopul de a genera energie necesară supraviețuirii, celulele elimină propriile elemente redundante.

Cercetări recente au identificat anumite substanțe capabile să inducă autofagie, denumite mimetice de restricție calorică (CRMs), având un efect similar restricției calorice, printre aceste substanțe numărându-se spermidina și resveratrolul.

În cadrul studiului, echipa de cercetători (condusă de Guido Kroemel) a testat, prin inocularea animalelor de laborator și culturilor celulare umane, alte 200 de substanțe din aceeași clasă cu spermidina și resveratrolul. Cele mai promițătoare rezultate au fost obținute de la un nou agent, 3,4-dimetoxicalconă (3, 4-DC) , care ar realiza autofagia printr-o cale metabolică diferită de cea a celor două substanțe anterior menționate. Efectul pe care 3,4-DC în are asupra animalelor de laborator a relatat o contribuție importantă la profilaxia infarctului miocardic și reducerea ratei de creștere tumorală.

În absența unor studii experimentale pe subiecți uman, se poate doar specula momentan efectul benefic al mimeticelor de restricție calorică asupra afecțiunilor degenerative specifice îmbătrânirii. Cu toate acestea, culturile de celule umane constituie un mediu similar și propice pentru descoperirea unor noi substanțe CRM, rezultatele studiului fiind promițătoare și țintind către aplicabilitatea acestor substanțe în practica curentă.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-10-2019 | creare: 29-10-2019 | Vizite: 635
Bibliografie
Exploring the Effect of Fasting on Age-Related Diseases. ScienceDaily, 21 Oct. 2019, www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191021111842.htm.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului
  • Postul intermitent reduce riscul cardiovascular?
  • Restricția calorică la persoanele fără tulburări de greutate ar putea întârzia îmbătrânirea
  •