Dieta 5:2 ajută la combaterea cancerului și a bolii Alzheimer

©

Autor: Redacția ROmedic

Dieta 5:2 ajută la combaterea cancerului și a bolii Alzheimer
Dietele moderne care promovează un regim alimentar bazat pe trei mese pe zi, plus alte gustări, ne influențează negativ starea de sănătate, susține un studiu recent. În schimb, lucrarea pune accentul pe efectele benefice ale postului, care ar ajuta la protejarea celulelor creierului și ar determina, în timp, micșorarea tumorilor.   

Autorii acestui studiu sunt specialiști în domeniile neurologiei, oncologiei și nutriției și, pentru a demonstra că postul este benefic pentru sănătate, au parcurs peste 80 de lucrări științice realizate pe această temă. Cercetarea lor a fost publicată în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences, SUA) și ideea principală pe care o promovează este aceea că există o legătură foarte strânsă între programul de masă, consistența meniurilor și starea de sănătate.

Un regim recomandat este dieta 5:2, care funcționează pe principiul postului interminten – 5 zile de alimentație normală, 2 zile de post, în care valoarea energetică a produselor consumate nu trebuie să depășească 500 de calorii, în total. Această dietă ajută organismul în procesele de ardere a grăsimilor, de reparație celulară, de micșorare a tumorilor și, totodată, previne deteriorarea neuronilor cauzată de boli precum Alzheimer sau Parkinson.

„Considerentul că un stil de viață sănătos include trei mese pe zi și gustări suplimentare nu este decât un mit. Acest șablon folosit în alimentație, transmis din generație în generație, este nefiresc. Toate studiile analizate arată că perioadele scurte de restricții calorice pot avea efecte benefice asupra sănătății, contracarând dezvoltarea bolilor, de exemplu a cancerului mamar”, afirmă dr. Michelle Harvie, coautor al studiului și cercetător în domeniul dieteticii în cadrul Genesis Breast Cancer Prevention.

Studiul se încheie în ideea că orice dietă potrivită stilului de viață ne poate influența în mod pozitiv starea de sănătate. Singura condiție pe care trebuie să o respecte este aceea de a nu exclude nicio grupă de alimente.

Sursa: Proceedings of the National Academy of Sciences in the USA, preluată de The Telegraph

Data actualizare: 05-12-2014 | creare: 05-12-2014 | Vizite: 5945
Bibliografie
The 5:2 diet helps beat cancer and Alzheimer's, study finds, link: http://www.telegraph.co.uk/health/dietandfitness/11250893/The-52-diet-helps-beat-cancer-and-Alzheimers-study-finds.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
  • Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului
  • HAPIfork – furculița inteligentă care îți monitorizează porțiile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum