Eficiența celei de-a patra doze de vaccin împotriva variantei Omicron de COVID-19

©

Autor:

Eficiența celei de-a patra doze de vaccin împotriva variantei Omicron de COVID-19
Un nou studiu analizează eficiența pe care cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 o are asupra variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2 la persoanele din instituții axate pe tratamentul pe termen lung al oamenilor, precum azilurile de bătrâni sau cele pentru persoane cu dizabilități. Conform oamenilor de știință, persoanele ce necesită asistență sunt mai predispuse la infectarea cu SARS-CoV-2 și la a prezenta forme mai severe ale bolii COVID-19, statisticile arătând că două treimi din decesele survenite în primele două valuri ale pandemiei au avut loc în astfel de instituții.
Eșantionul de studiu a fost compus din rezidenți aparținând la 626 de cămine și aziluri, care au primit cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 înainte de 30 decembrie 2021 sau fuseseră testați pozitiv cu SARS-CoV-2 în cele 30 de zile premergătoare studiului. De asemenea, în studiu au fost incluse numai persoanele cărora li s-au administrat patru doze de vaccin de la Pfizer. Ulterior, aceștia au fost împărțiți în două grupuri distincte în cazuri confirmate, dacă în săptămâna premergătoare studiului au prezentat cel puțin un test pozitiv, sau martori, dacă au prezentat numai teste negative. Între cele două grupuri a fost realizată o comparație în vederea urmăririi influenței pe care vaccinarea o are asupra tiparului de manifestare a bolii COVID-19.

O analiză preliminară a situației statistice a tuturor potențialilor participanți a relevat faptul că 87% din totalul de persoane ce a fost propus pentru studiu au fost testate în perioada cuprinsă între începutul anului 2022 și data de 27 aprilie 2022, data aferentă începerii studiului. Dintre acestea, 13.654 de persoane au fost repartizate în categoria de cazuri pozitive cu tulpina Omicron, în timp ce 20862 de persoane au prezentat teste negative. În plus, jumătate dintre persoanele din fiecare categorie fuseseră imunizate cu trei doze de vaccin, în timp ce 40% din totalul participanților primiseră și cea de-a patra doză.

Rezultatele studiului au demonstrat că eficiența celei de-a patra doze la o săptămână după administrarea acesteia a fost de 19% împotriva infecției simptomatice, participanții care au efectuat acest rapel înregistrând o scădere cu 40% a severității infecției cu tulpina Omicron, comparativ cu eficiența celei de-a treia doze la 84 de zile de la efectuarea acesteia. Mai mult, după mai mult de o săptămână de la aceasta, riscurile de spitalizare, dezvoltare a unei forme severe a bolii sau de deces au scăzut cu 50%.

sursa: News Medical
foto: Tequiero/Shutterstock

Data actualizare: 25-07-2022 | creare: 25-07-2022 | Vizite: 204
Bibliografie
What is the effectiveness of the fourth dose mRNA vaccination against the Omicron variant?, link: https://www.news-medical.net/news/20220711/What-is-the-effectiveness-of-the-fourth-dose-mRNA-vaccination-against-the-Omicron-variant.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum