Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?

Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?

©

Autor:

Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?

Primul caz de COVID-19 a fost diagnosticat în China, în luna decembrie a anului 2019. IniÈ›ial, această afecÈ›iune a fost descrisă ca o pneumonie virală atipică, cu evoluÈ›ie severă față de restul pneumoniilor ÅŸi fără răspuns la tratamentele antivirale administrate în acest caz.

Ulterior, la aproximativ o lună diferență față de identificarea primelor cazuri, OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății a denumit această afecÈ›iune COVID-19, în urma identificării agentului patogen cauzal.

În data de 10 ianuarie 2020, agentul patogen incriminat în apariÈ›ia acestei pneumonii atipice a fost identificat, genomul său fiind publicat pe site-urile oficiale de specialitate în data de 12 ianuarie 2020. În urma acestui fapt, atât comunitatea de cercetare aflată în Statele Unite ale Americii, cât ÅŸi comunitățiile de cercetare aflate în Asia ÅŸi Uniunea Europeană, utilizând informaÈ›ia genomică publicată, au iniÈ›iat lupta de laborator pentru elaborarea testelor rapide de diagnostic ÅŸi a substanÈ›elor medicamentoase cu rol de vaccin împotriva noului coronavirus.

Cât priveÅŸte diagnosticarea COVID-19, lucrurile s-au desfăşurat extrem de rapid, numeroase laboratoare clinice, private ÅŸi publice, au pus la dispoziÈ›ie un test pentru identificarea infectării cu noul coronavirus, prin utilizarea tehnicii real time PCR (polimerase chain reaction).

Cât priveÅŸte însă identificarea unui tratament etiologic, eficient în distrugerea noului coronavirus, lucrurile nu stau la fel de bine. Există însă câteva companii de dezvoltare ÅŸtiinÈ›ifică, precum BioNTech, Pfizer ÅŸi altele, care sunt implicate în dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

De fiecare dată când a fost elaborat un vaccin împotriva diferiÈ›ilor agenÈ›i patogeni, înainte de a fi primi autorizaÈ›ia de a fi comercializat pe piaÈ›a farmaceutică, a existat o lungă perioadă de cercetare ÅŸi testare, conform cerinÈ›elor de reglementare. În situaÈ›ia de față însă, lucrurile au fost mult accelerate; la aproximativ 42 de zile de la publicarea genomului viral, au intrat în faza I a studiilor clinice pe oameni primele două vaccinuri împotriva noului coronavirus, elaborate în China ÅŸi Statele Unite ale Americii. Obiectivele acestor două studii de fază I au fost reprezentate de evaluarea siguranÈ›ei administrării vaccinului la oameni ÅŸi tolerabilitatea sa. Ulterior, în cazul în care rezultatele studiilor de fază I sunt favorabile, în cadrul studiilor de fază II ÅŸi III va fi examinată eficienÈ›a acestor vaccinuri.

În afara acestor două vaccinuri, în stadiul de dezvoltare incipientă (în faza pre-clinică, de laborator) se află alte 48 de vaccinuri împotriva noului coronavirus.

Modul de desfăşurare a studiilor clinice a diferitelor tipuri de vaccinuri, până la faza de autorizare ÅŸi comercializare pe piaÈ›a farmaceutică

Până în momentul în care un vaccin primeÅŸte autorizaÈ›ia de a fi comercializat pe piaÈ›a farmaceutică, există o lungă perioadă de timp în cadrul căreia sunt efectuate studii clinice, în vederea evaluării siguranÈ›ei administrării acestuia la om, tolerabilității acestuia de către organismul uman ÅŸi eficienÈ›ei acestuia împotriva unui anumit agent patogen.

Studiile clinice de cercetare a vaccinurilor cuprind o fază pre-clinică, în cadrul căreia aceste substanÈ›e sunt testate în laborator ÅŸi trei faze clinice, în cadrul cărora este evaluată siguranÈ›a, tolerabilitatea ÅŸi eficacitatea vaccinului la om.

  • Faza I de cercetare clinică presupune administrarea vaccinului la un număr redus de voluntari (între 20 ÅŸi 50 de persoane) ÅŸi are ca ÅŸi obiectiv determinarea dozajului substanÈ›ei medicamentoase administrate, evaluarea siguranÈ›ei administrării acesteia ÅŸi reacÈ›iile adverse pe care aceasta le poate avea.
  • Faza II de cercetare clinică a vaccinurilor se desfăşoară în rândul unui grup alcătuit din 100-300 de voluntari ÅŸi presupune evaluarea mai detaliată a siguranÈ›ei, imunogenității ÅŸi a dozajului ÅŸi identificarea calendarului de administrare.
  • Faza III de cercetare clinică a vaccinurilor presupune implicarea unui grup de 3.000-50.0000 de voluntari ÅŸi constă în examinarea siguranÈ›ei ÅŸi a eficienÈ›ei vaccinului într-un număr crescut de cazuri ÅŸi evaluarea administrării acestuia în asocierea altor vaccinuri sau substanÈ›e medicamentoase.


După încheierea celor trei faze de cercetare clinică, în cazul unor rezultate favorabile, vaccinul este aprobat de agenÈ›iile de reglementare (în cazul țărilor europeene, de către AgenÈ›ia Europeană a Medicamentului) ÅŸi ulterior este produs la scară largă ÅŸi comercializat pe piaÈ›a farmaceutică.

Durata medie de dezvoltare a unui vaccin (perioada în care sunt desfăşurate cele trei faze de studiu clinic), este cuprinsă între 12 ÅŸi 15 ani.

Trebuie notificat faptul că administrarea vaccinurilor este recomandată persoanelor sănătoase şi are drept scop prevenirea apariției bolii. Pentru tratarea bolii este necesară administrarea medicamentelor convenționale, destinate acestui obiectiv.

Cum poate fi disponibil un vaccin împotriva noului coronavirus mai repede?

În ciuda complexității procesului de elaborare a unui vaccin, OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății a aprobat un termen extrem de redus pentru apariÈ›ia unui vaccin împotriva noului coronavirus pe piaÈ›a farmaceutică-18 luni. În această circumstanÈ›a, rapiditatea dezvoltării unui vaccin este legată în mare măsură de avansul tehnologic, utilizarea potenÈ›ialului ÅŸtiinÈ›elor omice ÅŸi colaborarea dezvoltatorilor cu autoritățile de reglementare, în cadrul programelor de dezvoltare accelerată a unui agent de combatere a COVID-19.

În vederea dezvoltării cât mai rapide a unui vaccin împotriva noului coronavirus, anumite instituÈ›ii precum Banca Europeană de InvestiÈ›ii, Comisia Europeană ÅŸi altele, s-a angajat să sprijinească financiar companiile de cercetare ÅŸtiinÈ›ifică ÅŸi dezvoltare, precum CureVac ÅŸi multe altele.

Totodată, la nivel european au fost lansate iniÈ›iative de coroborare a resurselor tuturor instituÈ›iilor de cercetare, pentru dezvoltarea cât mai rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19. Până în prezent, în cadrul acestui proiect de colaborare, finanÈ›at de către IniÈ›iativa privind Medicamentele Inovatoare cu 45 milioane de euro, sunt implicate peste 13 companii europeene.

Calendarul desfăşurării studiilor clinice privitoare la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus

În data de 27 martie 2020, întreaga comunitate ÅŸtiinÈ›ifică, împreună cu autoritățile de reglementare, s-a mobilizat pentru elaborarea unui vaccin a cărei siguranță ÅŸi eficiență să fie dovedite în lupta împotriva noului coronavirus.

În data de 1 aprilie, vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 a intrat în faza de testare umană, fiind evaluat în rândul a 510 voluntari sănătoÅŸi, cu vârste cuprinse între 18 ÅŸi 55 de ani. Studiul se desfăşoară la Institutul Jenner al Universității Oxford din Marea Britanie. În mod oficial, faza I ÅŸi II al studiului clinic a început în data de 31 martie a anului curent ÅŸi se va încheia în luna mai a anului 2021.

Vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 este o versiune sigură a unui adenovirus modificat astfel încât să nu poată fi reprodus în interiorul organismului uman, bazându-se pe un vector adenoviral ÅŸi pe proteina S (Spike) a noului coronavirus. Vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 este produs de către Departamentul de Biomanufacturare Clinică a Universității Oxford. Odată introdus în organism (prin injectare intramusculară), vaccinul va determina formarea de anticorpi cu acÈ›iune împotriva proteinei Spike a noului coronavirus.

În data de 7 aprilie 2020, vaccinul INO-4800 împotriva noului coronavirus elaborat de către Inovio Pharmaceuticals, a intrat în prima fază a studiului clinic, fiind aprobat de către Food and Drug Administration. Studiul clinic se desfăşoară în rândula 40 de voluntari sănătoÅŸi din Kansas ÅŸi Philadelphia. În Philadelphia, studiul clinic se desfăşoară în cadrul Facultății de Medicină Perelman din Universitatea din Pennsylvania, iar în Kansas studiul clinic se desfăşoară la Centrul pentru Cercetări Farmaceutice.

Fiecărui voluntar i se administrează două doze de vaccin la un interval de o lună (4 săptămâni), iar rezultatele sunt aÅŸteptate în decursul acestei veri (în următoarele 3-6 luni).

Rezultatele obÈ›inute în laborator în urma administrării vaccinului INO-4800 pe mai multe modele animale, au fost promițătoare, fiind similare rezultatelor studiului de faza I finalizat pentru vaccinul împotriva MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu), determinat de un alt tip de coronavirus. În acest context, vaccinul ADN elaborat de către Inovio Pharmaceuticals a înregistrat niveluri crescute de anticorpi în rândul a 95% din voluntarii cărora le-a fost administrat, determinând apariÈ›ia răspunsurilor mediate de către limfocitele T în aproximativ 90% dintre participanÈ›i. În cazul vaccinului împotriva MERS, răspunsul la anticorpi a dfost menÈ›inut timp de 60 de săptămâni.

În data de 11 aprilie 2020, au fost introduse în studii clinice de fază întâi încă două vaccinuri elaborate împotriva COVID-19: LV-SMENP-DC ÅŸi Pathogen-specific aAPC, ambele produse de către Shenzhen Geno-Immune Medical Institute.

Vaccinul LV-SMENP-DC (Lentiviral Minigene Vaccine) este administrat cu limfocite T citotoxice specifice antigenului ÅŸi acÈ›ionează bazându-se pe celule dendritice modificate cu un vector lentiviral, care la rândul său exprimă minigene specifice proteinelor virale selectate.

Vaccinul Pathogen-specific aAPC actionează bazându-se pe celulele prezentatoare de antigen artificiale (aAPC) modificate prin intermediul unui vector lentiviral, care la rândul săi exprimă minigene sintetice bazate pe domenii ale proteinelor virale selectate.

Pe lângă aceste două vaccinuri, vaccinul Ad5-nCoV recombinat cu un adenovirus a intrat în faza II a studiului clinic.

Toate cele trei vaccinuri menÈ›ionate anterior sunt elaborate prin intermediul tehnologiilor complexe, incluzând acizi nucleici (ADN ÅŸi ARN), peptide, particule asemănătoare noului coronavirus, virusuri vii atenuate, virusuri inactivate, proteine recombinate ÅŸi vector viral (replicativ ÅŸi non-replicativ).

În data de 22 aprilie 2020, a fost introdus în faza I a studiilor clinice vaccinul BNT162, elaborat împotriva COVID-19 de către companiile Pfizer ÅŸj BioNTech. Studiul clinic al acestui vaccin a fost demarat în Germania ÅŸi este integrat într-un program de dezvoltare globală.

De asemenea, cele două companii de dezvoltare farmaceutică vor demera un studiu clinic al vaccinului BNT162 ÅŸi în Statele Unite ale Americii, însă este necesară pentru aceasta aprobarea autorităților de reglementare.

Pentru dezvoltarea vaccinului BNT162 împotriva COVID-19 în China, BiiNTech colaborează cu compania farmaceutică Fosun Pharma.

Asemenea vaccinului impotriva COVID-19 elaborat de către Moderna Therapeutics, acÈ›iunea vaccinului anti-coronavirus BNT162 se bazează pe ARN-ul mesager, care asigură copierea materialului genetic de la nivelul ADN-ului È™i codificarea proteinelor. Pot fi descrise patru tipuri de vaccinuri BNT162: două tipuri care includ modificarea chimică a nucleozidelor (modRNA), al treilea tip deÈ›ine în componență ARN cu uridină (uRNA) È™i al patrulea tip presupune folosirea ARN-ului mesager auto-amplificator (saARN).

 

Concluzii

Odată cu apariÈ›ia pandemiei COVID-19, începând cu luna decembrie a anului trecut, aproximativ 7 vaccinuri au fost aprobate de către autoritățile de reglementare È™i incluse în faza I a studiilor clinice pe voluntari. Aceste vaccinuri sunt următoarele, în funcÈ›ie de data iniÈ›ierii studiului clinic:

  • Vaccin recombinat adenovirus (elaborat de către Cansino Biological È™i Beijing Intitute of Biotechnology) È™i vaccinul bazat pe ARN mesager (elaborat de către Moderna/Niaid), în data de 16 martie 2020
  • Vaccin adenovirus (elaborate de către Universitatea Oxford), data de 31 martie 2020
  • Două vaccinuri elaborate de către Shenzhen Geno-Immune Medical Institute, martie-aprilie 2020
  • Vaccin bazat de pe adenovirus (elaborat de către Inovie Pharmaceuticals), în data de 7 aprilie 2020
  • Vaccin bazat pe utilizarea ARN-ului mesager (elaborat de către BioNTech È™i Pfizer), în data de 22 aprilie.


În vara sau toamna anului 2020 se aÈ™teaptă rezultatele vaccinurilor administrate în această primăvară, iar în cazul unor rezultate favorabile, aceste vaccinuri vor fi incluse în studiul clinic de faza II, urmând ca rezultatele acesteia să fie publicate în iarna-primăvara anului 2021. În cazul în care È™i aceste ultime rezultate sunt satisfăcătoare, în primăvara-vara anului 2021 va fi iniÈ›ia studiul clinic de faza III a vaccinurilor elaborate împotriva noului coronavirus.

În cazul unor rezultate finale satisfăcătoare, în toamna sau iarna anului 2021 se preconizează aprobarea acestor vaccinuri conform OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, de către autoritățile de reglementare.


Data actualizare: 28-04-2020 | creare: 28-04-2020 | Vizite: 744
Bibliografie
1. Bătălia #COVID19, în laborator. În cât timp am putea avea un vaccin? Vaccinul dezvoltat de BioNTech și Pfizer intră în studiu clinic pe oameni în Germania, link: https://raportuldegarda.ro/articol/covid19-laborator-sars-cov2-vaccin-sua-china-europa/
2. Safety and Immunogenicity Study of 2019-nCoV Vaccine (mRNA-1273) for Prophylaxis SARS CoV-2 Infection (COVID-19), LINK: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04283461
3. DRAFT landscape of COVID-19 candidate vaccines- 21 March 2020, link: https://www.who.int/blueprint/priority-diseases/key-action/novel-coronavirus-landscape-ncov-21march2020.PDF
4. A phase I clinical trial for recombinant novel coronavirus (2019-COV) vaccine (adenoviral vector) , link: https://www.chictr.org.cn/showprojen.aspx?proj=51154
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecÈ›iei cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluÈ›ia epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China creÈ™te uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum