Eficiența vaccinului împotriva formelor severe de COVID-19 la oamenii în vârstă

Eficiența vaccinului împotriva formelor severe de COVID-19 la oamenii în vârstă

©

Autor:

Eficiența vaccinului împotriva formelor severe de COVID-19 la oamenii în vârstă
Un studiu recent analizează comparativ eficienÈ›a vaccinului împotriva sindromului respirator acut sever provocat de noul coronavirus (SARS-CoV-2) la pacienÈ›ii în vârstă înaintea variantei Omicron È™i după ce aceasta a apărut.
Cercetătorii finlandezi au evaluat eficienÈ›a vaccinului de la Pfizer, Comirnaty, asupra ratei de spitalizare È™i asupra riscului de ajungere în secÈ›iile de terapie intensivă (ATI). Criteriul de alegere a spitalizărilor È™i internărilor în secÈ›iile ATI din cauza infecÈ›iei cu COVID-19 a fost bazat pe testarea pozitivă a pacienÈ›ilor ce s-au prezentat cu infecÈ›ii respiratorii È™i complicaÈ›ii ale acestora.

Din 1522 de pacienÈ›i spitalizaÈ›i în urma îmbolnăvirii cu COVID-19, 637 de persoane erau nevaccinate, iar 885 vaccinate. De asemenea, în cadrul secÈ›iilor ATI, a fost raportat un număr de 131 de persoane nevaccinate È™i 103 vaccinate dintr-un total de 234 de pacienÈ›i analizaÈ›i.

EficienÈ›a vaccinului de la Pfizer asupra ratei de spitalizare a fost raportată ca fiind de 93% în primele 3 luni de la cea de-a doua doză, scăzând la un procent de 87% la 180 de zile de la aceasta. Referitor la cea de-a treia doză, cercetătorii au stabilit o eficiență de 96% în decursul primelor două luni de la administrare. Raportată la internarea în secÈ›iile ATI, eficienÈ›a vaccinării după rapel a fost mai mare decât cea împotriva spitalizării.

În raport cu grupa de vârstă 80-89 de ani, eficienÈ›a vaccinului Comirnaty a fost de 89% în primele trei luni de la administrarea rapelului È™i 83% în restul timpului până la doza booster. În plus, s-a înregistrat o scădere de zece procente între eficienÈ›a în primele 3 luni după rapel la pacienÈ›ii fără comorbidități È™i cei ce le prezintă, respectiv cinci procente în următoarele 3 luni.

Prima parte a anului 2022, dominată de varianta Omicron, a înregistrat variaÈ›ii nesemnificative ale eficienÈ›ei vaccinului față de cea din 2021. DiferenÈ›ele sunt, în medie, de 1% raportate la primele 3 luni de după rapel È™i la primele 2 luni de după doza booster. Însă, în timpul dintre acestea, mai exact între lunile 3 È™i 6 după doza a doua, eficienÈ›a rapelului a fost de numai 76%.

Cercetătorii au concluzionat că vaccinul, în ciudat micilor variaÈ›ii ale eficienÈ›ei în funcÈ›ie de perioada trecută de la administrarea ultimei doze, s-a dovedit eficient pentru persoanele în vârstă împotriva noii variante Omicron.

sursa: News Medical
foto: Rido/Shutterstock

Data actualizare: 21-03-2022 | creare: 21-03-2022 | Vizite: 292
Bibliografie
Vaccine effectiveness against COVID-19 severity in the elderly, https://www.news-medical.net/news/20220317/Vaccine-effectiveness-against-COVID-19-severity-in-the-elderly.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mai puÈ›in de 1,5% dintre decesele cauzate de COVID-19 sunt raportate la persoanele complet vaccinate
  • O nouă strategie de vaccinare COVID-19: poate promova răspunsul imunitar în nas, gură È™i sânge
  • Vaccinarea în doză dublă împotriva virusului SARS-CoV-2 previne simptomele pe termen lung ale unei eventuale infectări
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum