Rolul vitaminei D în evoluția COVID-19: eficacitatea suplimentării în reducerea gravității bolii

Rolul vitaminei D în evoluția COVID-19: eficacitatea suplimentării în reducerea gravității bolii

©

Autor:

Rolul vitaminei D în evoluția COVID-19: eficacitatea suplimentării în reducerea gravității bolii
Vitamina D, cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății osoase, are efecte mult mai extinse datorită receptorului său prezent în toate celulele nucleate. Aceasta influenÈ›ează aproape 4% dintre genele umane È™i afectează numeroase procese fiziologice, inclusiv funcÈ›ionarea sistemului imunitar, dezvoltarea musculară, sănătatea cardiovasculară È™i metabolismul glucozei. Vitamina D joacă un rol crucial în răspunsul imun prin reducerea eliberării citokinelor pro-inflamatorii È™i susÈ›inerea barierelor epiteliale, mecanisme esenÈ›iale în prevenirea inflamaÈ›iei severe care poate apărea în cazurile critice de COVID-19.

Studiul recent, publicat în Nutrients, a analizat date din 21 de studii randomizate controlate È™i opt studii analitice, evaluând impactul suplimentării cu vitamina D asupra pacienÈ›ilor cu COVID-19. Studiile au evaluat diferite aspecte ale bolii: mortalitatea, rata de internare la terapie intensivă, necesitatea intubaÈ›iei È™i durata spitalizării. Doza de vitamina D administrată varia semnificativ între studii, ceea ce a condus la observaÈ›ii diverse.

Efectele suplimentării cu vitamina D

Internarea în terapie intensivă (ATI)

Analiza studiilor randomizate a arătat că administrarea de vitamina D în doze mari a redus semnificativ (cu 63%) ratele de internare în ATI comparativ cu dozele mai mici. Efectul a fost mai pronunÈ›at la pacienÈ›ii peste 65 de ani (57% reducere), dar a fost observat È™i la cei mai tineri, sub 65 de ani (44%). În cazurile de COVID-19 non-severe, pacienÈ›ii au avut o scădere de 33% a internărilor în ATI, în timp ce pacienÈ›ii cu forme severe nu au prezentat un răspuns semnificativ la suplimentarea cu vitamina D.

Rata de intubație

În studiile randomizate, rata de intubaÈ›ie a scăzut cu 50% pentru pacienÈ›ii care au primit vitamina D, întărind ipoteza că aceasta poate contribui la reducerea nevoii de intubaÈ›ie la pacienÈ›ii cu COVID-19. Studiile analitice nu au prezentat un efect similar, posibil datorită limitărilor legate de numărul de studii È™i de faptul că acestea au inclus în principal pacienÈ›i mai în vârstă cu forme non-severe de COVID-19.

Rata mortalității

Analizele au arătat o reducere semnificativă a mortalității cu 55% în grupul care a primit suplimentare cu vitamina D în cadrul studiilor analitice, deÈ™i analiza studiilor randomizate a indicat efecte diferite în funcÈ›ie de subgrupurile de pacienÈ›i. Reducerea mortalității a fost mai evidentă la pacienÈ›ii vârstnici (42%) È™i în primele luni ale pandemiei. PacienÈ›ii grav bolnavi au avut o reducere a mortalității cu 50% în urma suplimentării, în timp ce pacienÈ›ii cu forme mai puÈ›in severe nu au înregistrat un beneficiu similar.

Durata spitalizării (LOS)

Pentru pacienÈ›ii cu COVID-19 non-severe, vitamina D a fost asociată cu o reducere medie de aproape o zi a duratei de spitalizare. În funcÈ›ie de forma vitaminei D administrate (calcifediol vs. colecalciferol), efectul asupra pacienÈ›ilor cu forme acute severe poate varia, colecalciferolul având o acÈ›iune mai rapidă È™i posibil un beneficiu mai mare în aceste cazuri.

VariaÈ›ii între studii

DiferenÈ›ele observate între studii sunt explicate prin diverÈ™i factori, inclusiv nivelurile iniÈ›iale de vitamina D, dozele administrate È™i durata simptomelor înainte de începerea suplimentării. DeÈ™i există încă variabilitate în date, concluziile acestui studiu confirmă rezultatele unor analize anterioare È™i aduc o perspectivă mai nuanÈ›ată asupra beneficiilor vitaminei D.

Concluzii

Analiza sugerează că suplimentarea cu vitamina D ar putea fi benefică în tratamentul COVID-19, în special prin reducerea ratei de internare în ATI, a mortalității È™i a nevoii de intubaÈ›ie. Efectele vitaminei D sunt mai evidente în cazul pacienÈ›ilor mai în vârstă, celor cu forme non-severe È™i în cazurile cu deficiență de vitamina D. TotuÈ™i, datele sugerează necesitatea unor studii mai ample, care să ia în considerare nivelurile iniÈ›iale de vitamina D È™i să utilizeze doze È™i regimuri standardizate, adaptate caracteristicilor fiecărui pacient.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-11-2024 | creare: 13-11-2024 | Vizite: 424
Bibliografie
Could vitamin D help COVID-19 patients? Meta-analysis highlights potential ICU reduction, link: https://www.news-medical.net/news/20241107/Could-vitamin-D-help-COVID-19-patients-Meta-analysis-highlights-potential-ICU-reduction.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • DeficienÈ›a de vitamina D în sarcină poate creÈ™te riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină È™i dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum