Exercițiul aerobic după o comoție cerebrală suferită pe terenul de sport accelerează recuperarea la sportivii tineri

©

Autor:

Exercițiul aerobic după o comoție cerebrală suferită pe terenul de sport accelerează recuperarea la sportivii tineri
Adolescenții își pot accelera recuperarea în urma unei comoții cerebrale suferită în timpul activității sportive și își pot reduce riscul de a se confrunta cu o recuperare prelungită post-comoție dacă se angajează în exerciții aerobe în decurs de 10 zile de la rănire, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Buffalo.
Publicat în The Lancet Child & Adolescent Health, studiul arată pentru prima dată că un program de exerciții aerobice care nu exacerbează simptomele, inițiat în decurs de 10 zile de la comoție, a redus riscul unui participant de simptome persistente în urma comoției cu 48%. „Studiul demonstrează în mod clar că odihna fizică strictă până la rezolvarea spontană a simptomelor nu mai este o modalitate acceptabilă de tratare a contuziei sportive la adolescenți”, a declarat autorul studiului, John J. Leddy, profesor de ortopedie la Facultatea de Medicină Jacobs.  

Participanții la studiu au fost adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani care au suferit o comoție cerebrală în timp ce practicau un sport. Au fost incluși un total de 118 adolescenți, dintre care 61 au primit tratament cu exerciții aerobice și 57 au primit tratament placebo pentru exerciții de întindere care nu le-au crescut ritmul cardiac. Comparativ cu studii anterioare, ce se bazau pe auto-raportări ale participanților cu privire la cantitatea și intensitatea exercițiului fizic la care au fost supuși, în studiul actual, toți participanții au primit monitoare de ritm cardiac pe care să le poarte în timpul exercițiului.  

Utilizarea monitorului de ritm cardiac a dezvăluit cercetătorilor o imagine mai solidă a sesiunilor de exerciții aerobice pe care participanții le realizau acasă. „Ceea ce am descoperit este că participanții au fost destul de sârguincioși în respectarea prescripției lor. Am observat că cei care au urmat prescripția, ce prevedea realizarea a 20 de minute de exerciții fizice pe zi sau chiar au depășit norma impusă și-au revenit mult mai repede decât cei care nu au urmat prescripția”, spune Barry Willer, pofesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină Jacobs.  

Cercetarea actuală s-a concentrat exclusiv pe adolescenții care se recuperează după o comoție cerebrală asociată cu sportul. Alte investigații, axate pe adulții care au suferit o contuzie într-un cadru non-sportiv, au descoperit că o astfel de abordare poate fi eficientă, dar nu funcționează la fel de rapid sau eficient ca pentru sportivi. La adulți, abordarea exercițiilor aerobice poate funcționa, dar de obicei trebuie combinată cu alte terapii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-10-2021 | creare: 05-10-2021 | Vizite: 417
Bibliografie
Aerobic exercise after a sport-related concussion speeds recovery in adolescent athletes, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210930213654.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un istoric de trei sau mai multe comoții cerebrale poate duce la declin cognitiv mai târziu în viață
  • Lovirea mingii cu capul din fotbalul profesionist - afectează cognitiv
  • Comoțiile în tinerețe au fost asociate cu declinul cognitiv mai târziu în viață
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum