Lovirea mingii cu capul din fotbalul profesionist - afectează cognitiv

©

Autor:

Lovirea mingii cu capul din fotbalul profesionist - afectează cognitiv
Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a examinat asocierea dintre frecvența lovirii mingii cu capul și deficiența cognitivă la jucătorii de fotbal profesioniști de sex masculin pensionați cu vârsta peste 45 de ani. Preocupările legate de leziunile cerebrale repetitive cauzate de lovitura cu capul mingii și impactul lor asupra funcției neurocognitive au condus la această investigație.
Studiul a colectat date despre expunerea la cap și istoricul comoției cerebrale prin chestionare și teste ale funcției cognitive. În analiză au fost luate în considerare covariabile precum vârsta, IMC, pierderea auzului, fumatul, consumul de alcool și comorbiditățile.

Rezultatele au arătat că frecvența lovirii mingii cu capul a fost corelată cu deficiența cognitivă, iar riscul a crescut odată cu frecvența. Jucătorii care raportau 6-15 lovituri pe partidă au avut un raport de cote ajustate (AOR) mai mare de afectare cognitivă în comparație cu cei cu 0-5 lovituri, iar riscul a crescut și mai mult pentru jucătorii care raportează > 15 lovituri. Poziția de joc a jucat și ea un rol, apărătorii având cel mai mare risc de afectare cognitivă.

Studiul a sugerat că traumele la cap sub pragul de comoție, cumulate, pot contribui la boli neurodegenerative. În timp ce comoțiile în sine nu au arătat o asociere semnificativă, comoțiile care implică pierderea memoriei au fost legate de afectarea cognitivă. Studiul a subliniat importanța reducerii expunerii la impactul capului pentru a proteja sănătatea creierului la jucătorii de fotbal.

În concluzie, studiul oferă dovezi că lovirea repetitivă a mingii cu capul la jucătorii profesioniști de fotbal este asociată cu un risc crescut de tulburări cognitive și demențe auto-raportate mai târziu în viață. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina frecvențele maxime sigure de lovire a mingii cu capul pentru a atenua acest risc în mod eficient.

sursa: News Medical
foto: Sergey Nivens/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-07-2023 | creare: 21-07-2023 | Vizite: 489
Bibliografie
Is repetitive heading of the ball during a professional soccer career associated with an increased risk of cognitive impairment?, link: https://www.news-medical.net/news/20230720/Is-repetitive-heading-of-the-ball-during-a-professional-soccer-career-associated-with-an-increased-risk-of-cognitive-impairment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O intervenție specifică de antrenament după o comoție poate reduce riscul de rănire ulterioară
  • Erorile de diagnostic, cauza persistenței la copii a simptomelor neurologice determinate de leziunile ușoare la cap
  • Leziunile cerebrale traumatice ușoare pot crește riscul de probleme comportamentale la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum