Experiențele stresante trăite la vârsta mijlocie, factor de risc pentru boala Alzheimer
Autor: Teodorescu Mihai

Descoperirile specialiștilor vin în susținerea ipotezei conform căreia hormonii de stres joacă un rol inegal în funcție de gen în sănătatea creierului, deoarece, în cadrul analizelor, nu au fost evidențiate aceleași pierderi ale funcțiilor cognitive la bărbați și femei, ci au existat declinuri cognitive mult mai clare în rândul femeilor.
Studiul cercetătorilor britanici indică un factor de risc suplimentar pentru femei, factor care nu este aplicabil și pentru bărbați. La momentul actual, efectele stresului la vârsta mijlocie se răsfrâng doar asupra femeilor. Potrivit statisticilor oficiale, numărul femeilor care ajung să sufere de Alzheimer este de aproape două ori mai mare decât cel al bărbaților. Din punct de vedere procentual, puțin sub 10% dintre bărbați se vor confrunta cu simptomele bolii, în timp ce, în rândul femeilor, aproximativ 17% vor avea boala. Experiențele stresante trăite la vârsta mijlocie și modul în care organismul femeilor interpretează aceste evenimente pot reprezenta o cauză a incidenței crescute a bolilor neurodegenerative la femei.
Echipele de specialiști au utilizat datele colectate de la mai bine de 900 de persoane, recrutarea participanților fiind realizată din anul 1981 până în anul 1983. Fiecare dintre cei incluși în cercetare au fost puși să participe la trei interviuri, realizate la perioade lungi de timp. Prima testare a avut loc în anul 1982, în timp ce următoarele două între anii 1993-1996 și 2003-2004. În timpul celei de a treia vizite participanții au fost întrebați dacă au avut parte de un eveniment traumatic sau stresant în ultimul an. Totodată, memoria și capacitatea de învățare a acestora a fost testată. Persoanele din grupul celor care au declarat că au avut parte de evenimente stresante sau traumatice în ultimul an au avut dificultăți mai mari de reținere a unor cuvinte.
Factorul descris în actuala analiză a fost luat în considerare și în precedentele studii, însă fără a se ajunge la o concluzie. Cercetarea actuală poate să constituie un etalon pentru viitoarele studii, deoarece, prin aducerea de noi dovezi, ar putea să se demonstreze că răspunsul la stres reprezintă un factor de risc pentru demență. Totodată, strategiile menite să combată sau să modereze reacțiile chimice ale organismului la stres ar putea să capete o mai mare importanță.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Pentru boala Alzheimer
- Alzheimer
- Neurolog la domiciliu?
- Althzaimers dementa