Experimente recente oferă perspective noi despre modul în care funcționează regiunea creierului responsabilă cu învățarea

©

Autor:

Experimente recente oferă perspective noi despre modul în care funcționează regiunea creierului responsabilă cu învățarea
Un nou studiu oferă perspective profunde asupra modului în care funcționează hipocampul, o componentă importantă a creierului uman. Noile descoperiri ar putea fi un pas important către dezvoltarea de tratamente pentru tulburări neurologice asociate cu disfuncția hipocampului.
Oamenii de știință au înțeles de mult că regiunea creierului numită hipocamp este importantă pentru memorie, învățare și navigare. În cadrul unor noi studii, cercetătorii de la Universitatea din California (UCLA), conduși de neurofizicianul Mayank Mehta, dobândesc o înțelegere mai profundă a modului în care funcționează hipocampul la nivel de circuit.

În ultimul lor studiu, publicat în revista Nature, oamenii de știință au studiat șobolanii într-un labirint de realitate virtuală. În timp ce observau activitățile unui număr mare de neuroni individuali în hipocampul fiecărui animal, oamenii de știință au descoperit răspunsuri în acești neuroni care dezvăluiau un mecanism specific de navigare. „Hipocampul este una dintre primele regiuni afectate de boli precum Alzheimer, astfel că este crucial să înțelegem funcționalitatea, flexibilitatea și limitele acesteia”, a spus autorul principal al studiului, Jason Moore, un fost savant postdoctoral UCLA.

Experimentul cercetătorilor a folosit un tip de sistem de realitate virtuală care are scopul de a menține animalele confortabile și de a evita provocarea de amețeli și alte simptome pe care alte sisteme VR le pot declanșa. Pentru studiu, șobolanii au fost plasați pe o bandă de alergare mică în interiorul unei cutii cu imagini ale unui labirint proiectate pe pereții containerului. Șobolanii au fost încurajați să alerge prin labirint pentru a-și găsi recompensa, o picătură de apă cu zahăr. Pentru a ajunge la recompensă, șobolanii trebuiau să discerne unde se aflau în raport cu obiectele virtuale din jurul lor, unde trebuiau să meargă pentru a-și primi recompensele și cât de departe era destinația.

Mai multe animale au fost testate pe parcursul mai multor sesiuni, permițând cercetătorilor să observe cum s-au schimbat răspunsurile neuronilor pe măsură ce șobolanii au învățat să navigheze în labirint. Oamenii de știință au observat că neuronii hipocampali au codificat mai multe aspecte ale locației animalului, un fenomen numit „multiplexare”. Oamenii de știință au observat, de asemenea, că, pe măsură ce șobolanii au câștigat experiență în labirint, neuronii lor și-au „amintit” labirintul și mai fiabil și mai precis.

sursa: Science Daily
foto: Mehta Lab/UCLA

Data actualizare: 28-10-2021 | creare: 28-10-2021 | Vizite: 645
Bibliografie
VR experiment with rats offers new insights about how neurons enable learning, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211022094116.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metoda de învățare ce protejează memoria de efectele stresului
  • Metoda Feynman – 3 pași pentru a aprofunda un subiect nou
  • Adulții ar putea învăța o limbă străină sau să cânte la un instrument muzical la fel de ușor ca în copilărie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum