Metoda de învățare ce protejează memoria de efectele stresului

©

Autor:

Metoda de învățare ce protejează memoria de efectele stresului
Există mai multe studii care confirmă efectele negative ale stresului asupra memoriei, însă metodele prin care pot fi reduse aceste efecte sunt mai puțin cercetate. Studiul condus la Universitatea Tufts a descoperit că importantă în acest sens este metoda de învățare, cea mai eficientă fiind învățarea prin testare, sau prin recuperarea informației din memorie.

Apelarea la informația din memorie este o strategie de învățare ce constă în testarea ca antrenament - în loc să memorezi repetând informația, te testezi. Testarea este deja considerată a fi printre cele mai eficiente metode de învățare, dar cercetătorii au dorit să știe dacă metoda este eficientă și în contracararea efectelor stresului.

La experiment au participat 120 de studenți. Aceștia au trebuit să învețe un set de 30 de cuvinte și 30 de imagini privindu-le timp de câteva secunde pe un ecran. Studenții au mai avut la dispoziție 10 secunde după fiecare vizualizare, pentru a nota o propoziție folosind obiectul văzut. Apoi, studenții au fost împărțiți în două grupe - o pare a învățat informația prin metoda testării, iar cealaltă a folosit metoda convențională de repetare a informației.

După o pauză de 24 de ore, fiecare grup a fost împărțit în două, o parte fiind expusă unui mediu stresant: studenților li s-a cerut să rezove două probleme de matematică și să țină un discurs spontan, în fața a doi membri ai juriului și a trei colegi, în timp ce erau filmați. Acești studenți au fost testați cu privire la informațiile învățate anterior atât în cadrul stresant, cât și la 20 de minute după încheierea condițiilor de stres. Ceilalți studenți au dat aceleași teste, în timpul și la 20 de minute după îndeplinirea unei sarcini nestresante cu aceeași durată de timp.

Rezultatele experimentului au relevat faptul că învățarea prin recuperarea informației din memorie sau prin testare a protejat în mod eficient memoria de efectele stresului. Per total, cei care au învățat folosind această metodă și-au amintit mai multe obiecte decât cei care au învățat prin repetiție.

Studenții stresați care au învățat prin testare și-au amintit aproximativ 11 obiecte din fiecare set de 30, față de studenții nestresați, care și-au amintit 10 obiecte. Studenții care au învățat prin repetare și-au amintit mai puține obiecte - în medie 7 cei stresați și puțin sub 9 cei nestresați.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 11-01-2019 | creare: 29-11-2016 | Vizite: 1316
Bibliografie
1. Retrieval practice may protect memory in stressful situations, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/314387.php
2. Practice Testing Protects Memory Against Stress, link: https://www.newswise.com/articles/practice-testing-protects-memory-against-stress
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metoda Feynman – 3 pași pentru a aprofunda un subiect nou
  • Vrei să treci cu brio de un examen? Știința spune să povestești unui prieten ce ai învățat
  • Adulții ar putea învăța o limbă străină sau să cânte la un instrument muzical la fel de ușor ca în copilărie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum